News Flash:

Sa-l credem? Ministrul Transporturilor anunta cand ar putea fi deschise loturile 3 si 4 de pe Sebes-Turda, adica 29 de km de autostrada

14 Martie 2018
994 Vizualizari | 0 Comentarii
autostrada timis lugoj2

Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, a declarat, miercuri, ca si-a fixat ca obiectiv deschiderea loturilor 3 si 4 ale Autostrazii Sebes-Turda in luna mai. Acestea se intind pe 29 de kilometri, de la Aiud pana la Turda, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ministrul Transporturilor a fost intrebat, miercuri, la Alba Iulia, despre deschiderea loturilor 3 si 4 ale Autostrazii Sebes-Turda, in conditiile in care acestea sunt aproape finalizate, iar pentru darea lor in folosinta s-a depus si o petitie.

”Va asigur ca fac toate eforturile pentru a debloca aceasta situatie. Din pacate, o spun, s-a trecut dintr-o extrema in alta. Si de la receptia sau darea in utilizare a unor segmente de autostrada fara indeplinirea unor conditionalitati care au condus, pana la urma, la evenimente nefericite din perspectiva constructiilor, nu mai mult decat atat. Acum, reglementarea e facuta de asa maniera incat receptia nu poate fi facuta decat cu indeplinirea tuturor conditionalitatilor. Este o situatie care nu numai ca nu este confortabila, nu este nici constructiva. Vizez deschiderea acestor doua loturi cu indeplinirea acestor conditionalitati, dar in acelasi timp am in obiectiv sa generez o modificare a hotararii de Guvern astfel incat, intr-un sens foarte limitat, foarte clar definit de reguli, sa se poata face si receptie partiala, astfel incat si alte segmente de autostrada sa poata fi date in folosinta inainte de receptia lor din perspectiva legala”, a spus Lucian Sova.

Intrebat cand estimeaza deschiderea autostrazii de la Aiud pana la Turda, ministrul Transporturilor a raspuns: ”Mi-am fixat, ca obiectiv, ca in cursul lunii mai aceste doua segmente sa fie date (n.r. in folosinta). Facem eforturi si cu constructorii. Avem discutii saptamanal. Unele dintre aspectele semnalate ca neconformitati din partea expertilor de la Compania de Drumuri au fost asumate si intervin asupra lor, astfel incat sa fie impacate si exigentele pe care trebuie sa le indeplineasca autoritatea contractanta, dar pana la urma sa folosim aceste segmente de autostrada, atat de putine, cat sunt, totusi, sa fie date in circulatie pentru ca orice kilometru de autostrada este important si cu atat mai rau ca totusi exista cale de rulare utilizabila, e pacat sa stam sa ne uitam la ea”.
Inspectia tehnica pentru receptionarea lotului 3, de la Aiud la Decea, a avut loc in luna ianuarie, insa CNAIR a constatat mai multe neconformitati, exces de bitum, probleme legate de rugozitate, aderenta, planeitate, care puteau crea probleme din perspectiva circulatiei.

In ceea ce priveste loturile 1 si 2 ale autostrazii, care se intind la Sebes la Aiud, ministrul Transporturilor a spus ca ”suntem departe de a vorbi despre receptie”, insa are ”asteptari mai mari din partea constructorilor in primul rand”.

”Si in acest sens facem eforturi pentru a debloca lucrurile si pentru a creste capacitatea si determinarea lor in a se mobiliza corespunzator. Ei afirma ca exista o oarecare lipsa de resursa umana. Eu sustin ideea ca in masura in care vor fi avantaje salariale, vor fi sustinute mai bine financiar, totusi si asteptarile pe care le au muncitorii pentru a lucra la aceste proiecte sa nu ne mai confruntam cu lipsa de resursa de forta de munca”, a mai spus ministrul.

Lucian Sova a adaugat ca isi propune sa viziteze aceste santiere.

El a participat, la Alba Iulia, la cea de-a XII-a editie a Conferintelor Club Feroviar – Infrastructura, eveniment ce are ca tema principala ”Dezvoltarea pietelor feroviare in Europa Centrala si de Sud-Est pentru 2030 si dupa”.

Autostrada Sebes-Turda va avea o lungime totala de 70 de kilometri si va traversa partial judetele Alba si Cluj, fiind impartita in patru loturi.

Primul lot se intinde pe 17 kilometri, de la intrarea pe autostrada in Sebes, pana la Paraul Iovului, dupa Alba Iulia. Lotul doi are o lungime de 24,3 kilometri si se intinde de la Paraul Iovului pana la intrarea in Aiud, iar lotul trei, care are 12,5 km, se intinde de la intrarea in Aiud pana la Decea. Ultimul lot are 16,3 km si se termina in Turda.

Valoarea lucrarilor, fara TVA, este de 541.739.137 de lei pentru lotul unu, 549.332.393 de lei pentru lotul doi, 420.511.921 de lei pentru lotul trei, 470.004.894 de lei pentru lotul patru, toate fiind finantate din fondul de coeziune, 85%, si bugetul de stat – 15%.


autostrazii sebes-turda
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1233 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004846 (s)