News Flash:

Rumen Radev este noul presedinte al Bulgariei

14 Noiembrie 2016
1019 Vizualizari | 0 Comentarii
Rumen Radev
Rumen Radev, candidat sustinut de Partidul Socialist si favorabil relatiilor cu Rusia, a castigat alegerile prezidentiale din Bulgaria duminica, obtinand 59,35% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale partiale comunicate luni de comisia electorala, relateaza AFP.
Candidata sustinuta de premierul Boiko Borisov si partidul sau conservator Cetateni pentru Dezvoltarea Europeana a Bulgariei (GERB), Tetka Tatceva, 58 de ani, a intrunit 36,17%, a anuntat comisia dupa numararea a 99,33% din buletine.
Protocoalele sectiilor de vot vor fi reexaminate inaintea publicarii miercuri a rezultatelor oficiale definitive. Noul presedinte isi va prelua mandatul la 22 ianuarie.
Radev, fost pilot si comandant al armatei aerului, s-a declarat duminica seara in favoarea unui bun dialog cu presedintii SUA si ai Rusiei. El s-a angajat, de asemenea, sa 'coopereze pentru ridicarea sanctiunilor' europene impuse Rusiei.
Borisov si-a anuntat duminica seara demisia la mijloc de mandat al guvernului sau si pe care o va prezenta luni sau marti Parlamentului.
Bulgaria este republica parlamentara, iar presedintele are functii protocolare si reprezinta o autoritate morala. Alegerea presedintelui nu antreneaza automat o demisie a guvernului. Totusi, Borisov, in fruntea unui guvern minoritar sustinut de nationalisti, a declarat ca rezultatul alegerilor prezidentiale indica 'o lipsa de sprijin' din partea alegatorilor.
Candidatura generalului Radev a atras de fapt sprijinul alegatorilor cu diferite tendinte politice. Potrivit sondajelor, 35% dintre alegatorii Blocului reformator, care participa in guvernul lui Borisov, si 60% dintre nationalisti care ii asigurau un sprijin parlamentar, au votat pentru generalul Radev.

rumen radev boiko borisov
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1111 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005388 (s)