News Flash:

Romanii au dreptul la un nou tip de concediu platit. Legea intra azi in vigoare

12 August 2016
1837 Vizualizari | 0 Comentarii
salariu marit
Concediul de acomodare intra azi in vigoare
De maine intra in vigoare legea nr.57/2016 care prevede obligativitatea angajatorilor de a acorda salariatilor concediul de acomodare, adica un concediu de un an si indemnizatie lunara de 1.700 de lei pentru persoanele care adopta copii mai mari de doi ani
 „Adoptatorul sau, optional, oricare dintre sotii familiei adoptatoare, care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, din activitati salariale si asimilate acestora sau, dupa caz, activitati independente sau activitati agricole, denumit in continuare persoana indreptatita, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum un an, care include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei,”, se arata in textul legii.
O persoana care va intra in concediu de acomodare va primi drept indemnizatie suma de 1700 de RON. Indemnizatia se calculaeaza pe baza indicatorul social de referinta. Pentru 2016 acesta este de 500 de lei.
"Persoana care adopta un copil, la cerere, poate beneficia de un concediu de acomodare de maxim un an care include si o indemnizatie lunara in cuantum de 3,4 ISR", potrivit proiectului de lege initiat de Guvernul Romaniei si adoptat de Camera Deputatilor, for decizional.
Pentru a beneficia de concediu si de indemnizatie, angajatii trebuie sa depuna o cerere prealabila. Solicitarea va trebui insotita de certificatul de grefa in baza caruia se executa hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei si documentul care atesta mutarea copilului la adoptator. In perioada de concediu, salariatului i se vor plati toate contributiile sociale iar timpul petrecut in concediu de acomodare va conta ca stagiu de cotizare, mai spune textul legii. Astfel, concediul de acomodare pentru parintii care doresc sa adopte un copil este similar cu cel de maternitate sau paternitate.
 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1148 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006407 (s)