News Flash:

Licitatia pentru una dintre locomotivele muzeului tehnic din Resita a fost stopata

12 August 2016
1158 Vizualizari | 0 Comentarii
locomotiva de epoca
Licitatia anuntata de executor pentru una dintre locomotivele celui mai mare muzeu tehnic in aer liber din Europa, de la Resita, in vederea recuperarii unei datorii a fundatiei care este proprietara muzeului, a fost stopata deocamdata, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, primarul municipiului, Ioan Popa. 
"Locomotivele de epoca ce apartin Fundatiei Uzinele Domeniile Resita se afla in prezent sub sechestru, in vederea recuperarii unei datorii pe care aceasta o are fata de creditor. Zilele trecute, m-am deplasat la Timisoara, impreuna cu un coleg jurist, unde am stat de vorba cu Lacrimioara Chebutiu, presedinta Fundatiei Uzinele Domeniile Resita, si cu avocatii sai, avand in vedere ca marti, 9 august, a fost anuntata licitatia de catre executor pentru una dintre locomotivele din muzeu. Noi am spus ca ne-am exercitat dreptul de preemptiune pe acest bun. Am vrut sa ma interesez de starea financiara a fundatiei, careia i s-a imputat suma de 170 mii lei, pentru cheltuieli facute in 2012, la o anumita sarbatoare legata de muzeu, de catre lichidatorul firmei, deoarece, Hydro Engineering, fiind pe pierdere la vremea respectiva, nu avea dreptul sa faca sponsorizari. Prin urmare, lichidatorul si-a cerut banii inapoi", a afirmat Ioan Popa. 
Conform acestuia, in cazul in care Primaria Resita nu va gasi alte solutii, administratia municipala este dispusa sa plateasca respectiva creanta, cu conditia ca fundatia sa ii cedeze parcul de locomotive, pentru a elimina definitiv riscul de a disparea vreuna dintre ele din patrimoniul orasului. 
Presedinta Fundatiei Uzinele Domeniile Resita, Lacrimioara Chebutiu, a solicitat timp pentru a se consulta cu avocatii, insa, pana la aceasta ora nu a dat niciun raspuns. Ea a propus insa Primariei Resita sa faca parte din fundatie, propunere refuzata de administratia locala. Potrivit lui Ioan Popa, o alta varianta "pertinenta" ar fi ca administratia sa cumpere creantele de la lichidator, iar fundatia ar deveni datoare la primarie. 
La randul sau, directorul Directiei pentru Cultura Caras-Severin, Liubita Raichici, sustine ca atata vreme cat Muzeul de Locomotive cu Abur, practic Fundatia Uzinele Domeniile Resita, care este proprietara muzeului, se afla atat in litigiu, cat si in sechestru, bunurile, in speta locomotivele, nu pot fi instrainate sub nicio forma. 
"Abia la finalizarea litigiului, cu o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila poate fi ridicat sechestrul si se poate exercita dreptul de preemptiune statului roman. In cazul nostru, fiind vorba de tezaur, statul roman trebuie sa-si exercite, dreptul de preemptiune, prin Ministerul Culturii, dupa care, Consiliul Judetean Caras-Severin si, mai apoi, Primaria Resita. Numai dupa acesti pasi se poate vorbi de o vanzare catre terte persoane. In situatia data, insa, in care Muzeul de Locomotive este atat in litigiu, cat si sub sechestru instituit de DNA Timisoara, nu se poate vorbi nici de preemptiune, nici de vanzare, pentru ca altfel, aceasta va fi lovita, conform legii, de nulitate", a explicat Liubita Raichici. 
Muzeul de locomotive in aer liber din Resita este cel mai mare de acest gen din Europa si a fost inaugurat in anul 1972, la 100 de ani de la construirea primei locomotive cu abur la Resita. In 2004, muzeul a fost inclus pe lista monumentelor istorice din Romania, categoria A. Acesta cuprinde, in total, 16 locomotive, din care 15 sunt fabricate la Resita. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006417 (s)