News Flash:

Romania se pregateste sa reintroduca prin lege stagiul militar

28 Iunie 2015
1154 Vizualizari | 0 Comentarii
militari
Ministrul Apararii, Mircea Dusa, vrea reintroducerea stagiului militar, iar Parlamentul pregateste o initiativa legislativa in acest sens.
„Este un proiect foarte bun pentru Romania, mai ales din cauza situatiei geopolitice din Uniunea Europeana”, a precizat initiatorul legii, facand referire si la conflictele din Ucraina si Transnistria.
Romania se pregateste sa introduca, de la 1 ianuarie 2016, stagiul militar pe baza de voluntariat. Este, e drept, doar o initiativa legislativa, dar pe care, cel putin in prima faza, aproape toti o sustin, in frunte cu ministrul Apararii, Mircea Dusa. Intr-o alta lumina, fostul premier Adrian Nastase spune ca Romania, de fapt, se apropie de reintroducerea stagiului militar obligatoriu. Un ”nu” hotarat spun, cel putin acum, membrii comisiilor de aparare din Parlament. ”Nu avem infrastructura, nu avem buget, nu avem conditii”, spun acestia. Altfel, poate problema ar fi discutata in alti termeni, mai ales in contexul conflictelor din Ucraina si din Transnistria. Pe de alta parte, apartenenta la NATO ne usureaza problema in cazul unui eventual razboi, sustine fostul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu. Clauza apararii colective, din Tratatul de la Lisabona, face ca Romania, ca orice alt stat membru NATO, sa nu intervina de una singura, ci se va reactiona in bloc. ”Nu putem discuta in termeni de aparare nationala de unii singuri, ci intr-un cadru aliat”, a explicat Dobritoiu. Se indreapta, deci, Romania spre reintroducerea stagiului militar obligatoriu? Citeste in articolul Gandul ce spun membrii comisiilor de aparare din Camera Deputatilor si din Senat.
La scurt timp dupa ce ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat ca este nevoie de reintroducerea stagiului militar, dar pe baza de voluntariat, un deputat PSD a si depus un proiect de lege in acest sens. Pesedistul Ninel Peia a depus la Parlament, pe 23 iunie, o initiativa legislativa prin care tinerii intre 18 si 25 de ani ar urma sa se inroleze, daca vor dori, pe o perioada de sase luni. Prima astfel de recrutare ar urma sa se faca in ianuarie 2016. Printre avantajele pe care le evidentiaza initiatorul se numara costurile scazute pentru instruire, crearea unei rezerve pertinente din care se vor selectiona viitorii militari angajati, integrarea rezervistilor in economie si reconversia lor profesionala, plus o educatie prin disciplina a tinerilor. Gandul.info
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1250 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006439 (s)