News Flash:

Reactia lui Iordache dupa intalnirea cu Timmermans

1 Martie 2018
1347 Vizualizari | 0 Comentarii
florin iordache3

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans este joi, in Romania, unde are programate intalniri cu presedintele Romaniei, sefii celor doua Camere ale Parlamentului, premierul dar si cu Laura Codruta Kovesi sau Tudorel Toader.
Iordache, dupa intalnirea cu Timmermans: Deciziile CCR, obligatorii; Disfunctionalitatile, lamurite

Presedintele Comisiei speciale, deputatul PSD, Florin Iordache, a declarat, joi, la finalul intalnirii cu prim-vicepresedintele CE Frans Timmermans, ca Deciziile CCR sunt „general obligatorii”, iar legile justitiei vor fi corelate cu acestea, afirmand ca se vor face eforturi pentru ridicarea MCV.

„Am finalizat intalnirea cu domnul prim-vicepresedinte Frans Timmermans. Eu cred ca a fost o intalnire buna in care prin luarile de cuvant am facut o serie de precizari. Am precizat ca Deciziile Curtii sunt general obligatorii si in ceea ce priveste legile justitiei vom pune in concordanta cele trei legi cu Deciziile Curtii”, a declarat presedintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache.
Parlamentul, Guvernul si celelate institutii vor face eforturile necesare pentru ridicarea MCV, l-a asigurat Iordache pe Frans Timmermans.

„In ceea ce priveste MCV vom depune toate eforturile, toti cei care suntem implicati de la Parlament, Guvern sau alte institutii, astfel incat acele observatii care au fost cuprinse in ultimul raport in acest an sa poata sa fie finalizate si sa inchidem MCV”, a spus deputatul PSD.

Florin Iordache a afirmat ca prin acest dialog cu oficialul UE au fort lamurite „disfunctionalitatile” care au aparut in spatiul public.

„Cred ca prin acest dialog toate acele observatii sau disfunctionalitati care aparusera in spatiul public au fost lamurite. Nu s-a intrat foarte mult in detaliu”, a spus deputatul PSD, afirmand ca printr-un dialog permanent „toate nelamuririle” se vor finaliza in perioada urmatoare.

Tariceanu a discutat cu Timmermans despre MCV, stat de drept si modificarea Codurilor penale

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a discutat, joi, cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre statul de drept, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), dar si despre modificarea codurilor penal si de procedura penala.

„Presedintele Senatului a subliniat ca abordarea deschisa a Comisiei, pentru a dialoga asupra temelor sensibile cu autoritatile din Romania, este cea recomandata si apreciata, fiind astfel evitate informarea partiala si distorsionata. Vizita de lucru a prim-vicepresedintelui Comisiei la Bucuresti este, de aceea, considerata drept element necesar al relatiei de normalitate cu institutiile europene, intarind mesajele transmise de ambele parti pentru dialog direct”, potrivit unui comunicat de presa.

De asemenea, Tariceanu a opinat ca este utila coordonarea eficienta cu Institutiile Europene, in aceasta perioada in care Romania se pregateste pentru preluarea Presedintiei rotative a Consiliului UE.

„Referitor la Mecanismul de Cooperare si Verificare, presedintele Senatului a reiterat importanta sprijinului si cooperarii din partea Comisiei pentru incheierea neintarziata a acestei etape care greveaza statutul Romaniei de membru cu drepturi depline in UE. Decizia Comisiei de a ridica mecanismul este asteptata pentru a incheia situatia curenta in care Romania este evaluata in paralel prin mai multe instrumente cu aceleasi obiective. A precizat in acest sens ca rapoartele Comisiei publicate in ultimii ani au confirmat faptul ca majoritatea obiectivelor MCV au fost internalizate de o maniera corespunzatoare in politicile si strategiile nationale, situatie confirmata si de concluziile Studiului privind evaluarea celor 10 ani de MCV in Bulgaria si Romania realizat de Comisia pentru control bugetar (CONT) a PE, prezentat la data de 29 ianuarie”, se arata in documentul citat.

In ceea ce priveste modificarea codurilor penal si de procedura penala, Tariceanu a precizat ca in plan legislativ, la nivelul Ministerului Justitiei, a fost finalizat si adoptat proiectul de lege de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala pentru punerea in acord cu deciziile Curtii Constitutionale.

Cu privire la statul de drept, presedintele Senatului a precizat ca, in baza legitimitatii date de votul alegatorilor, se urmareste ca institutiilor garantate prin Constitutie si legi sa li se asigure o functionare democratica, in afara oricarei interferente a institutiilor de forta sau a serviciilor de intelligence.

Intalnirea dintre cei doi oficiali a avut loc la solicitarea lui Timmermans, aflat in vizita de lucru la Bucuresti.

Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit cu prim-vicepresedintele CE Frans Timmermans

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, s-a intalnit, joi, in biroul sau, cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, acestia discutand aproximativ 30 de minute.

Liviu Dragnea s-a intalnit cu prim-vicepresedintele CE Frans Timmermans

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, s-a intalnit, joi, cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, precizand, la solicitarea jurnalistilor ca a fost o intalnire buna.

Liviu Dragnea s-a intalnit la ora 09:00, la Camera Deputatilor, cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, acestia discutand aproximativ 30 de minute.

La finalul intalnirii, Liviu Dragnea l-a condus pe Frans Timmernas catre biroul presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Intrebat daca a fost o intalnire buna, Liviu Dragnea a raspuns afirmativ.
Timmermans in Romania

”Pe 1 martie dl. Timmermans (prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, responsabil pentru o mai buna legiferare, relatii interinstitutionale, statul de drept si Carta drepturilor fundamentale - n.r.) va veni la Parlament. Se va intalni cu presedintele Camerei, cu dl. Dragnea, iar dupa aceea cu membrii Comisiei speciale (comune comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei - n.r.)”, a anuntat secretarul Biroul Permanent al Camerei Deputatilor Georgian Pop.

Potrivit paginii de internet a Comisiei Europene, Frans Timmermans va mai avea pe 1 martie, la Bucuresti, intalniri si cu presedintele Klaus Iohannis, cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, precum si cu premierul Viorica Dancila.

Totodata, la ora 14.30 are programata o reuniune cu partenerii din justitie in privinta Mecanismului de Cooperare si Verificare ( MCV), fara a fi oferite insa detalii.

Intr-un interviu pentru Calea Europeana, prim-vicepresedintele Comisiei Europene a declarat ca va avea discutii cu Laura Codruta Kovesi si Tudorel Toader, in contextul cererii de revocare a procurorului sef al DNA de catre ministrul Justitiei.

Miercuri, in cadrul unei discutii la Bruxelles despre relatiile dintre Polonia si Uniunea Europeana, Timmermans a precizat ca Executivul european nu intentioneaza sa propuna activarea Articolului 7 in cazul Romaniei, intrucat dialogul cu Bucurestiul se desfasoara in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene a incurajat autoritatile romane sa "depaseasca ultima parte a maratonului" privind MCV, astfel incat Comisia sa puna in aplicare intentia de a renunta la rapoartele de monitorizare.

"Asta le voi spune autoritatilor romane: daca faceti tot ceea ce va cerem, puteti scapa de MCV. Nu exista niciun termen-limita pentru a renunta la mecanism, acest lucru nu se intampla de la sine, romanii trebuie sa implementeze recomandarile CE", a mai declarat Timmermans.


tudorel toader
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1221 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005037 (s)