News Flash:

Raspuns la o intrebare care ne macina de mult. De ce oare moare un tanar care iubeste viata si traieste un batran care isi doreste moartea

28 Ianuarie 2018
928 Vizualizari | 0 Comentarii
calugar batran

Greu este cateodata si pentru cei mai intelegatori sa inteleaga de ce un om este asa, iar altul altfel; de ce un tanar doritor de viata moare, in vreme ce un batran doritor de moarte traieste; de ce cucernicul se chinuie, iar cel fara de Dumnezeu o duce bine.

Si cele mai sfinte suflete s-au tulburat cateodata inaintea enigmei celor ce se intampla in lume. In Sfanta Predanie este inscrisa urmatoarea intamplare: A murit un oarecare bogatas pacatos, ale carui pacate erau invederate fiecaruia, si inmormantarea lui a fost luminata, cu episcop si cu multi preoti. La scurta vreme dupa aceea, a tabarat o hiena asupra unui pustnic si l-a sfasiat. Un oarecare monah, care vazuse atat mareata prohodire a pacatosului, cat si ramasitele insangerate ale dreptului, in tulburarea sa a inceput sa planga si a strigat: „Doamne, cum vine asta si de ce? Cum se poate ca pacatosul acela sa aiba si viata buna, si moarte buna, iar acest drept si viata amara, si moarte amara?”

La care i s-a aratat ingerul lui Dumnezeu si l-a lamurit: „Acel bogatas rau avea in viata lui o singura fapta buna, iar acel pustnic avea un singur pacat. Prin prohodirea mareata si cu cinste, Cel Preainalt a vrut sa-i rasplateasca bogatasului rau singura fapta buna, ca sa nu mai aiba nimic de asteptat pe lumea cealalta; iar prin moartea cumplita a vrut sa-i stearga dreptului si acel singur pacat, ca sa-i dea rasplata deplina in ceruri.”

Drept aceea, tu cugeta la judecatile lui Dumnezeu si pune-ti nadejdea in Facatorul tau. Nu te ravni celor ce viclenesc, nici urma celor ce fac faradelege. Asa scrie inteleptul imparat David, pe care indelung si mult l-a chinuit ceea ce te chinuie si pe tine, pana ce Dumnezeu i-a descoperit, prin intelegere, ca sa inteleaga. Tot el rosteste si aceasta mangaietoare traire a sa: mai tanar am fost si am imbatranit, si n-am vazut pe dreptul parasit, nici samanta lui cerand paine. Citeste deseori Psaltirea, si vei intelege si te vei mangaia. Pace tie si binecuvantare de la Dumnezeu!

Episcop Nicolae Velimirovici
Extras din Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi, Vol. 1, Ed. Sophia, Bucuresti, 2002, pag. 164-165

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1149 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005872 (s)