News Flash:

Radu Beligan va fi inmormantat sambata, cu onoruri militare

21 Iulie 2016
737 Vizualizari | 0 Comentarii
radu beligan
Trupul neinsufletit va fi depus in foaierul Salii Mari a Teatrului National "I.L.Caragiale" din Bucuresti, sambata 23 iulie, intre orele 10.00 – 13.00. Inmormantarea va avea loc in aceeasi zi, la Cimitirul Bellu. Actorul Radu Beligan va fi inmormantat cu onoruri militare.
Trupul neinsufletit va fi depus in foaierul Salii Mari a Teatrului National "I.L.Caragiale" din Bucuresti, sambata 23 iulie, intre orele 10.00 – 13.00. Inmormantarea va avea loc in aceeasi zi, la Cimitirul Bellu, potrivit UNITER.
Actorul Radu Beligan va fi inmormantat, sambata, cu onoruri militare, deoarece fusese decorat cu Steaua Romaniei.
Radu Beligan s-a stins din viata, miercuri, la 97 de ani, la Spitalul Elias.
Radu Beligan s-a nascut pe 14 decembrie 1918, in comuna Galbeni, judetul Bacau. Pe linie materna era grec de origine, pe linie paterna, fiind urmas al unuia dintre fratii lui Ion Creanga. A fost ales membru de onoare al Academiei Romane in 2004. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor inca in activitate pe scena unui teatru.
Radu Beligan a interpretat - in peste sapte decenii - roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii romane: Ion Luca Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mircea Stefanescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan si universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.
A fost unul dintre discipolii actritei Lucia Sturdza Bulandra si al scriitorului Eugen Ionescu. Beligan este privit in general ca unul dintre numele majore ale teatrului romanesc, cu un repertoriu complex, clasic si modern. A jucat alaturi de actori importanti, cu reprezentatii atat in tara cat si in strainatate.
In 2013, a doua zi dupa ce si-a sarbatorit cea de-a 95-a aniversare, imediat dupa spectacolul "Egoistul", jucat si regizat de Radu Beligan la Teatrul National Bucuresti, acesta a primit titlul de cel mai longeviv actor inca in activitate pe scena unui teatru, din partea Guinness World Records.
Radu Beligan are o bogata activitate in teatru, film, televiziune si radio. A fost director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, intre anii 1961 si 1969, si director al Teatrului National Bucuresti, intre 1969 si 1990. Totodata, a fost profesor la Institutul de Teatru si Film, intre 1950 si 1965, si a fost ales membru de onoare al Academiei Romane in 2004, in semn de recunoastere a activitatii sale in domeniul artei.
A fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Serviciul Credincios" in grad de Mare Ofiter, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur si colan si Ordinul National al Legiunii de Onoare in grad de Ofiter, din partea Frantei. Este Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti.
Actorul Radu Beligan a primit in 2011 o stea pe Aleea Celebritatilor - Piata Timpului, spatiul bucurestean dedicat marilor valori ale filmului si scenei romanesti.
In februarie 2014, Radu Beligan a fost inclus intr-un top al celor mai puternice o suta de personalitati din lume din domeniul divertismentului, alaturi de actorul roman in clasament regasindu-se numeroase celebritati de toate varstele, de la Hollywood, printre care Robert De Niro, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Woody Allen, Judi Dench, Helen Mirren si Angelina Jolie, potrivit site-ului american Business Insider.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1708 (s) | 33 queries | Mysql time :0.059570 (s)