News Flash:

Propunerea de arestare preventiva a lui Rusanu, RESPINSA de instanta

26 Februarie 2014
703 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.8432 RON (+0.0017)
USD: 4.4053 RON (-0.0119)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Dan Radu Rusanu
Propunerea de arestare preventiva a lui Dan Radu Rusanu, formulata de procurorii anticoruptie, a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) urmand sa paraseasca arestul miercuri la ora 13.30, cand îi expira ordonanta de retinere.
Decizia Tribunalului Capitalei, luata în noaptea de marti spre miercuri, nu este definitiva, ea putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.
Presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, a fost retinut, marti, în dosarul "Carpatica", dupa ce procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au extins urmarirea penala în cazul sau, pentru favorizare a infractorului si influentare a declaratiilor.
Saptamana trecuta, procurorii DNA au început urmarirea penala a lui Dan-Radu Rusanu, în acest dosar, pentru constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat ca a întocmit si a avizat proiectul OUG privind ASF si ar fi acceptat "protejarea frauduloasa" a intereselor SC Carpatica.
"Din ordonanta de extindere a urmaririi penale a rezultat ca exista date si indicii rezonabile conform carora, pentru perpetuarea situatiei de favorizare a SC Carpatica Asig SA si urmarind impunerea în cadrul consiliului ASF a anumitor persoane, dar si întarirea propriei puteri decizionale, Rusanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonante de urgenta de catre Guvernul Romaniei, care sa dea caracter normativ si obligatoriu intereselor sale personale si de grup", s-a aratat într-un comunicat de presa de marti al DNA.
Potrivit probelor administrate pana în prezent, Radu Dan Rusanu ar fi întocmit, în fapt, proiectul ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea OUG 93/2013 privind înfiintarea, organizarea si functionarea ASF, precum si pentru modificarea Legii 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile în Romania si ar fi avizat, în calitate de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în sedinta de guvern din 16 octombrie 2013 si publicat în Monitorul Oficial din 18 octombrie 2013.
"Pentru atingerea intereselor personale, Rusanu Radu Dan, în complicitate cu initiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative si institutionale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara si le-a asumat cu Fondul Monetar International si cu reprezentantii Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificari în proiectul de ordonanta de urgenta, care au constat în interpretarea subiectiva si partinitoare privind cerintele legate de calificarile profesionale minime pe care trebuiau sa le aiba membrii Consiliului A.S.F", sustin procurorii.
Astfel, cunoscand faptul ca Daniel George Tudor, la acea data vicepresedintele sectorului de supraveghere a asigurarilor, nu îsi echivalase studiile efectuate în afara tarii, "a impus si a obtinut modificarea legislatiei, în sensul introducerii, ca si conditie, pentru a ocupa functia de membru al Consiliului A.S.F., experienta profesionala în domeniul financiar a institutiilor de credit si/sau a institutiilor financiare nebancare de minimum noua ani de la data absolvirii studiilor", au precizat procurorii.
O alta prevedere a carei reglementare a obtinut-o, în cadrul sedintei de guvern din 16 octombrie 2013, a constituit-o concentrarea, sub autoritatea exclusiva a presedintelui ASF, a deciziei de declansare sau nu a unor controale la societatile de asigurari, inopinate, "îngradind astfel atributiile vicepresedintilor sectoarelor supravegheate, care se presupune ca aveau competentele sa decida oportunitatea instituirii unor astfel de controale", au mai aratat procurorii.
In acest mod, sustine DNA, Rusanu a urmarit si a obtinut foloase necuvenite, prin încalcarea normelor de drept, aducand vatamari, atat institutiei Autoritatii de Supraveghere Financiara, care, ca organism administrativ autonom de specialitate, trebuie sa functioneze, guvernat de principiul transparentei institutionale, cat si lui Tudor Daniel George.
Procurorii i-au adus la cunostinta lui Dan Radu Rusanu noile acuzatii si l-au retinut pentru 24 de ore, acesta fiind prezentat marti Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Tot marti, Directia Nationala Anticoruptie a cerut procurorului general al PICCJ sa solicite Camerei Deputatilor aviz pentru urmarirea penala a lui Daniel Chitoiu, în dosarul "Carpatica", pentru abuz în serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finantelor. Procurorul general, Tiberiu Nitu, a înaintat Camerei referatul DNA privind cererea de aviz pentru urmarirea penala a lui Chitoiu.
Cererea a fost formulata întrucat exista indicii rezonabile potrivit carora, în cursul lunii octombrie 2013, Daniel Chitoiu a initiat adoptarea unei ordonante de urgenta al carei scop exclusiv era sprijinirea grupului infractional constituit pentru a favoriza interesele SC Carpatica Asig SA, în lipsa unei urgente reale si cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotararea Guvernului nr. 561/2009, a precizat DNA.
"Demersul avea ca scop înlaturarea din Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a lui Tudor Daniel George, vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor, precum si înlocuirea acestuia cu o persoana care urma sa garanteze, în mod fraudulos, protectia intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA", potrivit procurorilor anticoruptie.
Din probele administrate de procurori a mai rezultat ca, în calitate de ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu a initiat proiectul de ordonanta de urgenta care reducea numarul membrilor consiliului si prevedea noi cerinte legate de calificarile profesionale minime, fiind introdusa conditia experientei profesionale de minimum noua ani de la data absolvirii studiilor.
"Aceasta cerinta nu exista anterior si îl excludea din sfera persoanelor eligibile pe Tudor Daniel George, singurul dintre membrii Consiliului care nu îndeplinea conditia, avand în vedere ca nu îsi echivalase studiile efectuate în strainatate", au mai aratat procurorii.
In referatul procurorilor se mai arata ca, prin faptele descrise, au fost aduse vatamari atat intereselor Guvernului si ASF, institutii cu rol esential în garantarea respectarii legii si a principiului transparentei institutionale si care ar trebui sa actioneze exclusiv în interesul public, cat si lui Daniel George Tudor, vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor, care a fost nevoit sa demisioneze din functia ocupata.
"In acelasi timp, grupul infractional care viza protejarea intereselor SC Carpatica Asig SA ar fi obtinut un folos nepatrimonial prin adoptarea acestui act normativ, constand în posibilitatea de a influenta deciziile autoritatii de supraveghere si control", potrivit procurorilor.
In dosarul "Carpatica", omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzati ca, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de societatea de asigurari.
In aceeasi cauza, Laura Chitoiu, sotia fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, este urmarita penal pentru abuz contra intereselor publice, în calitate de director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara. Laura Chitoiu s-a autosuspendat din functia de director al Directiei Avizari din cadrul ASF.
In dosarul "Carpatica" mai sunt urmariti penal Radu Mustatea, membru în CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, si Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar la Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Ilie Carabulea si Marian Mîrzac au fost arestati preventiv în 29 ianuarie, de Tribunalul Bucuresti. In cazul lui Radu Mustatea, instanta a dispus masura interdictiei de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile.
In 12 februarie, Marian Mîrzac a demisionat din functia de membru neexecutiv în Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Procurorii DNA au cerut Parlamentului si Guvernului sa le puna la dispozitie, în dosarul "Carpatica", mai multe documente legate de OUG despre care exista suspiciunea ca ar fi fost emisa pentru a proteja interesele firmei de asigurari Carpatica.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0989 (s) | 23 queries | Mysql time :0.020160 (s)