News Flash:

Promisiunea ministrului Sanatatii, Florian Bodog: "Pacientii vor scoate din buzunar mai putini bani"

26 Martie 2017
1006 Vizualizari | 0 Comentarii
florian bodog
Ordinul care stabileste metodologia de calcul al pretului la medicamente pentru "inovativele" care isi pierd patentul prevede reducerea pretului acestora cu 35 la suta, ceea ce inseamna ca pacientii vor scoate din buzunar mai putini bani, masura ce va opri disparitia medicamentelor de pe piata, a explicat ministrul Sanatatii, Florian Bodog.


"Pretul medicamentelor al caror patent a expirat va fi redus cu 35%, iar inovativele care nu au suferit o eroziune de 35 la suta vor putea avea o astfel de reducere, dupa ce producatorul va face o declaratie pe proprie raspundere.Urmarea, pacientul va scoate mai putini bani din buzunar cand va lua acest medicament. Masura mai are si alte avantaje, si anume nu se vor produce distorsiuni si nu vor disparea medicamente din piata. Medicamentele care au disparut erau din diverse sfere de activiate", a spus ministrul Sanatatii.


Miercuri, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a anuntat ca in sedinta Guvernului a fost abrogata Hotararea pentru adoptarea metodologiei privind modul de calcul si procedura de avizare si aprobare a preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman si a precizat ca vineri semneaza ordinul de ministru care stabileste metodologia de calcul al pretului pentru acestea. Bodog a spus ca pretul medicamentelor al caror patent a expirat va fi redus cu 35%, decizie convenita cu premierul si cu reprezentantii celor trei asociatii ale producatorilor, distribuitorilor si importatorilor de medicamente.
Pacientii se tem, insa, ca aceasta este o intelegere intre ministru, Guvern si producatori si ca medicamentele vor disparea in continuare de pe piata.


"Ma tem ca este doar o intelegere intre Ministerul Sanatatii, Guvern si producatorii de medicamente. A promis ministrul ca vom avea medicamente. Dar zilnic primim semnale ca dispar medicamente. De exemplu, pentru boala Addison. Reducerea de pret creste accesul pana cand medicamentele dispar din piata", a spus Rozalina Lepadatu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA).


Pacientii anunta ca vor monitoriza situatia medicamentelor.


"Nu stiu, sper sa nu mai dispara medicamente, vom monitoriza situatia pentru ca zilnic pacientii reclama ca dispar medicamente. Au disparut 2.000 in ultimii ani. Boli gen Addison, Lupus, multe alte boli depind de medicamente ieftine. Am vrea ca si acele medicamente care au disparut sa fie readuse", a mai spus Rozalina Lepadatu.


Sursa: romaniatv.net

florian bodog ministrul sanatatii ministerul sanatatii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1304 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007255 (s)