News Flash:

Prognoza meteo pentru fiecare regiune a tarii pana pe 11 ianuarie 2015

30 Decembrie 2014
1474 Vizualizari | 0 Comentarii
Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor in intervalul 29 decembrie - 11 ianuarie 2015, pentru toate regiunile din tara: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si la munte.
Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
In primele zile ale intervalului de prognoza temperatura aerului va marca o scadere treptata, vremea devenind deosebit de rece, chiar geroasa in cursul noptilor de 30 si 31 decembrie, cand minimele nocturne vor cobori, in medie, spre -14 grade. Maximele diurne vor avea o evolutie similara, astfel incat vor scadea spre -6 grade pe 30 si 31 decembrie si 1 ianuarie.
Ulterior vremea se va incalzi usor si treptat, pana la aproximativ 1 grad ziua si -6...-5 grade noaptea intre 3 si 5 ianuarie, pentru ca dupa aceasta data si pana la sfarsitul celor 2 saptamani de prognoza sa se inregistreze medii termice de 2...3 grade ziua si -4 grade noaptea, regimul termic devenind apropiat de cel normal pentru aceasta perioada a anului.
Vor fi precipitatii pe arii destul de extinse, ninsori in prima zi si predominant lapovite si ninsori, aproape zilnic dupa data de 2 ianuarie.

CRISANA
La inceputul intervalului de prognoza vremea se va raci, devenind geroasa in cursul noptilor, iar regimul termic va fi caracterizat prin temperaturi medii diurne de -7...-6 grade intre 30 decembrie si 1 ianuarie, cand si valorile nocturne vor scadea spre -13 grade. Intre 2 si 6 ianuarie va avea loc un proces de incalzire usoara de la o zi la alta, astfel incat, intre 6 si 11 ianuarie, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru aceasta perioada, cu temperaturi maxime de 1...2 grade si minime situate in jurul valorii de -4 grade, in medie.
Probabilitatea pentru precipitatii predominant sub forma de lapovita si ninsoare va creste dupa data de 2 ianuarie, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse si vor fi mai importante cantitativ in intervalul 6 – 9 ianuarie.
TRANSILVANIA
Vremea va fi tot mai rece in prima parte a intervalului, devenind geroasa in cursul noptilor intre 30 decembrie si 3 ianuarie, iar in dimineata zilei de 1 ianuarie media temperaturilor minime va scadea spre -22 de grade Celsius. Maximele diurne vor marca, de asemenea, o scadere, spre valori medii de -11...-10 grade, ce vor caracteriza o vreme geroasa in cursul zilelor de 30-31 decembrie si 1 ianuarie. Ulterior, regimul termic va marca o crestere treptata, iar dupa data de 3 ianuarie valorile vor fi apropiate de normele climatologice ale primei decade de ianuarie, respectiv -2...0 grade ziua si -10....-8 grade noaptea, mediate pe intreaga regiune.
Va ninge moderat cantitativ pe 29 decembrie, apoi probabilitatea pentru precipitatii va fi in scadere, pentru ca incepand cu data de 3 ianuarie sa creasca din nou, ninsorile fiind de asteptat la nivel local aproape in fiecare zi pana la sfarsitul intervalului de prognoza.
MARAMURES
In primele zile ale intervalului vremea se va raci accentuat, de la valori maxime de -5 grade si minime de -4 grade la inceput, spre medii termice diurne de -8...-6 grade si valori nocturne de -15...-14 grade, intre 30 decembrie si 1 ianuarie. Intre 2 si 4 ianuarie va avea loc o incalzire, pentru ca in intervalul 4 – 11 ianuarie sa se inregistreze, in medie, intre -2 si 0 grade ziua si
in jurul a -6 grade noaptea, valori medii ce vor caracteriza o vreme normala pentru prima decada a lunii ianuarie.
Vor fi precipitatii sub forma de ninsoare, la nivel local pe 29 decembrie si, din nou, intre 2 si 11 ianuarie, dar mai importante cantitativ in intervalul 6 – 9 ianuarie.

MOLDOVA
In primele zile ale perioadei de prognoza temperaturile vor fi in scadere treptata, caracterizand o vreme deosebit de rece pentru ultima decada a lunii decembrie, chiar geroasa, cu valori medii ale maximelor diurne de pana la -11 grade si ale minimelor nocturne de aproximativ -20 de grade, pe 31 decembrie – 1 ianuarie. Apoi vremea se va incalzi, iar intre 2 si 11 ianuarie regimul termic nu va avea variatii importante, fiind caracterizat de valori medii diurne de -1...0 grade si nocturne de -8...-6 grade, apropiate de normele climatologice ale perioadei.
Va ninge, local abundent, pe 29 decembrie, dupa care ninsorile se vor semnala sporadic, pe arii restranse si vor fi neinsemnate cantitativ.
DOBROGEA
Vremea va deveni deosebit de rece pentru aceasta perioada din an in primele zile ale intervalului de prognoza, iar pe 31 decembrie si 1 ianuarie noptile vor fi geroase, cu medii ale temperaturilor minime de -14...-11 grade, in timp ce valorile diurne vor scadea spre aproximativ -8 grade Celsius in ultima zi a anului. Intre 1 si 4 ianuarie vremea se va incalzi, pentru ca dupa aceasta data si pana la sfarsitul perioadei de prognoza sa nu se mai inregistreze variatii semnificative ale regimului termic, astfel incat media maximelor va fi de 2...4 grade, iar cea a minimelor nocturne de -4...-2 grade, in general, caracterizand o vreme normala din punct de vedere termic pentru prima decada a lunii ianuarie.
Se vor semnala precipitatii predominant sub forma de ninsoare, moderate cantitativ, pe 29 decembrie, apoi la nivel local pe 3 si 4 ianuarie, si aproape zilnic dupa data de 6 ianuarie, dar mai slabe cantitativ si pe arii mai restranse.
MUNTENIA
In primele zile ale prognozei vremea va fi tot mai rece, devenind geroasa in cursul noptilor si al diminetilor intre 30 decembrie si 3 ianuarie, cand minimele nocturne vor scadea sub -10 grade, atingand o medie de -20 de grade Celsius in dimineata zilei de 1 ianuarie. Maximele diurne vor avea o evolutie similara, fiind in scadere de la valori de -2 grade, in medie, la inceputul intervalului, spre -9 grade pe 31 decembrie, pentru ca apoi sa creasca din nou pana la aproximativ 0 grade Celsius, in intervalul 3 – 6 ianuarie. Dupa 6 ianuarie si pana la finalul celor 2 saptamani de prognoza regimul termic nu va avea variatii importante, valorile de temperatura urmand a se situa in jurul normelor climatologice ale perioadei, respectiv medii ale maximelor de 2 grade si ale minimelor de -6...-5 grade.
Vor fi precipitatii sub forma de ninsoare pe data de 29 decembrie si pe arii restranse pe 3 si 4 ianuarie, iar dupa 6 ianuarie vor fi precipitatii mixte, slabe cantitativ, aproape zilnic.
OLTENIA
La inceputul intervalului temperaturile vor fi in scadere, spre valori cu mult sub normele climatologice ale perioadei, respectiv maxime diurne ce vor cobori spre -8...-7 grade Celsius, in medie regionala pe 31 decembrie si 1 ianuarie, cand vor fi minime nocturne, in medie, de aproximativ -20 de grade. Ulterior vremea se va incalzi de la o zi la alta, astfel incat intre 3 si
11 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei, respectiv maxime de 0...1 grad si minime in jurul a -6 grade, fara variatii semnificative.
In intervalul de prognoza va ninge slab pe 29 decembrie, pe 3 si 4 ianuarie, dar temporar si intre 6 si 11 ianuarie.
LA MUNTE

Temperatura aerului va fi in scadere in primele zile ale intervalului, astfel incat pe 30 decembrie maximele diurne vor atinge, in medie regionala, -15 grade Celsius, iar minimele nocturne in dimineata zilei de 31 decembrie vor scadea spre -20 de grade. Ullterior, pana pe data de 3 ianuarie, vremea se va incalzi de la o zi la alta, iar mediile termice vor creste spre -4 grade ziua si -10 grade noaptea, valori in jurul carora se vor mentine pana la finalul celor 2 saptamani de prognoza.
Pe 29 decembrie si aproape zilnic dupa data de 3 ianuarie, va ninge local, insa cantitatile de precipitatii vor fi in general slabe.

banat crisana transilvania maramures moldova dobrogea oltenia la munte
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1296 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005031 (s)