News Flash:

Prognoza ANM: Vreme deosebit de geroasa la final de an, cu minime de -22 de grade in noaptea de Revelion

29 Decembrie 2014
1196 Vizualizari | 1 Comentarii
Regimul termic va fi caracterizat de o vreme deosebit de rece in ultimele zile din acest an, temperaturile minime coborand in noaptea de Revelion chiar si pana la -22 de grade Celsius in regiunea Transilvaniei, in timp ce maximele din data de 31 decembrie se vor incadra intre -15 si -6 grade Celsius, anunta meteorologii in prognoza valabila pentru perioada 29 decembrie 2014 - 11 ianuarie 2015, publicata, luni, de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).
In Banat, in primele zile ale intervalului de prognoza, temperatura aerului va marca o scadere treptata, vremea devenind deosebit de rece, chiar geroasa in cursul noptilor de 30 si 31 decembrie, cand minimele nocturne vor cobori, in medie, spre—14 grade. Maximele diurne vor avea o evolutie similara, astfel incat vor scadea spre—6 grade pe 30 si 31 decembrie si 1 ianuarie. Ulterior, vremea se va incalzi usor si treptat, pana la aproximativ un grad ziua si de la—6 la—5 grade noaptea, intre 3 si 5 ianuarie, pentru ca, dupa aceasta data si pana la sfarsitul celor doua saptamani de prognoza, sa se inregistreze medii termice de 2-3 grade ziua si—4 grade noaptea, regimul termic devenind apropiat de cel normal pentru aceasta perioada a anului. Vor fi precipitatii pe arii destul de extinse, ninsori in prima zi si predominant lapovite si ninsori, aproape zilnic dupa data de 2 ianuarie.
In Crisana, la inceputul intervalului de prognoza, vremea se va raci, devenind geroasa in cursul noptilor, iar regimul termic va fi caracterizat prin temperaturi medii diurne de la—7 la—6 grade intre 30 decembrie si 1 ianuarie, cand si valorile nocturne vor scadea spre—13 grade. Intre 2 si 6 ianuarie va avea loc un proces de incalzire usoara de la o zi la alta, astfel incat, intre 6 si 11 ianuarie, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru aceasta perioada, cu temperaturi maxime de pana la 2 grade si minime situate in jurul valorii de—4 grade, in medie. Probabilitatea pentru precipitatii predominant sub forma de lapovita si ninsoare va creste dupa data de 2 ianuarie, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse si vor fi mai importante cantitativ in intervalul 6 — 9 ianuarie.
In Transilvania, vremea va fi tot mai rece in prima parte a intervalului, devenind geroasa in cursul noptilor intre 30 decembrie si 3 ianuarie, iar in dimineata zilei de 1 ianuarie media temperaturilor minime va scadea spre—22 de grade Celsius. Maximele diurne vor marca, de asemenea, o scadere, spre valori medii de—11...-10 grade, ce vor caracteriza o vreme geroasa in cursul zilelor de 30-31 decembrie si 1 ianuarie. Ulterior, regimul termic va marca o crestere treptata, iar dupa data de 3 ianuarie valorile vor fi apropiate de normele climatologice ale primei decade de ianuarie, respectiv intre—2 si zero grade, ziua, si intre—10 si—8 grade noaptea, mediate pe intreaga regiune. Va ninge moderat cantitativ pe 29 decembrie, apoi probabilitatea pentru precipitatii va fi in scadere, pentru ca, incepand cu data de 3 ianuarie, sa creasca din nou, ninsorile fiind de asteptat la nivel local aproape in fiecare zi pana la sfarsitul intervalului de prognoza.
In Maramures, in primele zile ale intervalului, vremea se va raci accentuat, de la valori maxime de—5 grade si minime de—4 grade la inceput, spre medii termice diurne de—8...-6 grade si valori nocturne de—15...-14 grade, intre 30 decembrie si 1 ianuarie. In perioada 2 — 4 ianuarie va avea loc o incalzire, pentru ca, in intervalul 4-11 ianuarie sa se inregistreze, in medie, intre—2 si zero grade ziua si in jurul a—6 grade noaptea, valori medii ce vor caracteriza o vreme normala pentru prima decada a lunii ianuarie. Vor fi precipitatii sub forma de ninsoare, la nivel local pe 29 decembrie si, din nou, intre 2 si 11 ianuarie, dar mai importante cantitativ in intervalul 6-9 ianuarie.
In Moldova, in primele zile ale perioadei de prognoza, temperaturile vor fi in scadere treptata, caracterizand o vreme deosebit de rece pentru ultima decada a lunii decembrie, chiar geroasa, cu valori medii ale maximelor diurne de pana la—11 grade si ale minimelor nocturne de aproximativ—20 de grade, pe 31 decembrie-1 ianuarie. Apoi vremea se va incalzi, iar intre 2 si 11 ianuarie regimul termic nu va avea variatii importante, fiind caracterizat de valori medii diurne de la—1 la zero grade si nocturne de la—8 la—6 grade, apropiate de normele climatologice ale perioadei. Va ninge, local abundent, pe 29 decembrie, dupa care ninsorile se vor semnala sporadic, pe arii restranse si vor fi neinsemnate cantitativ.
In Dobrogea, vremea va deveni deosebit de rece pentru aceasta perioada din an in primele zile ale intervalului de prognoza, iar pe 31 decembrie si 1 ianuarie noptile vor fi geroase, cu medii ale temperaturilor minime de—14...-11 grade, in timp ce valorile diurne vor scadea spre aproximativ—8 grade Celsius in ultima zi a anului. Intre 1 si 4 ianuarie vremea se va incalzi, pentru ca, dupa aceasta data si pana la sfarsitul perioadei de prognoza, sa nu se mai inregistreze variatii semnificative ale regimului termic, astfel incat media maximelor va fi cuprinsa intre doua si 4 grade, iar cea a minimelor nocturne intre—4 si minus doua grade, in general, caracterizand o vreme normala din punct de vedere termic pentru prima decada a lunii ianuarie. Se vor semnala precipitatii predominant sub forma de ninsoare, moderate cantitativ, pe 29 decembrie, apoi la nivel local pe 3 si 4 ianuarie, si aproape zilnic dupa data de 6 ianuarie, dar mai slabe cantitativ si pe arii mai restranse.
In Muntenia, in primele zile ale prognozei, vremea va fi tot mai rece, devenind geroasa in cursul noptilor si al diminetilor intre 30 decembrie si 3 ianuarie, cand minimele nocturne vor scadea sub—10 grade, atingand o medie de—20 de grade Celsius in dimineata zilei de 1 ianuarie. Maximele diurne vor avea o evolutie similara, fiind in scadere de la valori de minus doua grade, in medie, la inceputul intervalului, spre—9 grade pe 31 decembrie, pentru ca apoi sa creasca din nou pana la aproximativ zero grade Celsius, in intervalul 3 — 6 ianuarie. Dupa 6 ianuarie si pana la finalul celor doua saptamani de prognoza, regimul termic nu va avea variatii importante, valorile de temperatura urmand a se situa in jurul normelor climatologice ale perioadei, respectiv medii ale maximelor de doua grade si ale minimelor intre—6 si—5 grade. Vor fi precipitatii sub forma de ninsoare pe data de 29 decembrie si pe arii restranse pe 3 si 4 ianuarie, iar dupa 6 ianuarie vor fi precipitatii mixte, slabe cantitativ, aproape zilnic.
In Oltenia, la inceputul intervalului, temperaturile vor fi in scadere, spre valori cu mult sub normele climatologice ale perioadei, respectiv maxime diurne ce vor cobori spre—8...-7 grade Celsius, in medie regionala, pe 31 decembrie si 1 ianuarie, cand vor fi minime nocturne, in medie, de aproximativ—20 de grade. Ulterior, vremea se va incalzi de la o zi la alta, astfel incat intre 3 si 11 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei, respectiv maxime intre zero si un grad Celsius si minime in jurul a—6 grade, fara variatii semnificative. In intervalul de prognoza va ninge slab pe 29 decembrie, pe 3 si 4 ianuarie, dar temporar si intre 6 si 11 ianuarie.
La munte, temperatura aerului va fi in scadere in primele zile ale intervalului, astfel incat pe 30 decembrie maximele diurne vor atinge, in medie regionala,—15 grade Celsius, iar minimele nocturne in dimineata zilei de 31 decembrie vor scadea spre—20 de grade. Ulterior, pana pe data de 3 ianuarie, vremea se va incalzi de la o zi la alta, iar mediile termice vor creste spre—4 grade, ziua, si spre—10 grade noaptea, valori in jurul carora se vor mentine pana la finalul celor doua saptamani de prognoza. Pe 29 decembrie si aproape zilnic dupa data de 3 ianuarie, va ninge local, insa cantitatile de precipitatii vor fi in general slabe.
Estimarea temperaturilor este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, mentioneaza ANM.
AGERPRES

regimul termic in banat
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1328 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005797 (s)