News Flash:

Curioși să vadă potențialul regiunii de vest

Producători de film din Norvegia, plimbați cu elicopterul prin Munții Banatului

21 Noiembrie 2023
132 Vizualizari | 0 Comentarii


Prin intermediul Asociației Documentor, reprezentanții nordici, Adrian Mitchell, directorul Oslo Film Commission, și Anund Austenam, directorul Centrului de Film Regional de la Viken, au efectuat o vizită în Banat pentru a evalua potențialul regiunii de vest în ceea ce privește producțiile cinematografice, inclusiv filme de lungmetraj și seriale.

Scopul lor a fost de a stabili posibile colaborări cu firme și profesioniști din Banat în domeniul producției cinematografice. Întâlnirile au inclus discuții cu autoritățile locale, precum Dominic Fritz, primarul Timișoarei, Călin Bibarț, primarul Aradului, Ioan Popa, primarul Reșiței, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, și Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

Romeo Dunca i-a invitat pe norvegieni la o plimbare cu elicopterul, oferindu-le oportunitatea de a admira frumusețea Munților Banatului. În acea zi, Dunca trebuia să transporte materiale de construcții în Ineleț, un cătun izolat inaccesibil cu mașina, accesul făcându-se doar pe o scară. Cum nu avea muncitori la el, norvegienii au oferit ajutor la descărcarea materialelor.

„Este hipnotizant, nu numai peisajul și oamenii, dar și mâncarea, atmosfera, natura. Te aduce cu picioarele pe pământ, pentru că am fost în elicopter, dar a fost cu adevărat uimitor. Este o natură unică”, a afirmat Adrian Mitchell.

„Echipa asta din Norvegia a venit în România să caute o posibilă colaborare cu firme şi oameni de aici, din județul nostru. Ei produc filme. Am vrut să le arăt că în zona noastră, în Banatul de munte, se pot face filme de care vor ei. Le putem găsit un loc potrivit pentru orice subiect au. Cum aveam o acțiune de ajutorare, am dat și eu o mână de ajutor pentru necăjiții din satul Ineleț, satul agățat de nori, unde nu este drum. (…) Le-am spus norvegienilor să aștepte că am și eu de dus ceva materiale. Și asta a fost. I-am rugat să mă ajute că eram singur”, a precizat Romeo Dunca, președintele CJ Caraș.

„Noi încercăm să înființăm un birou de film regional în partea de vest a României. Ar fi o premieră. În întâlnirile pe care le-au avut norvegienii cu autoritățile locale și județene din regiunea de vest, aceștia au prezentat oportunitatea de a replica modelul lor. Modelul acesta din Norvegia ar putea fi replicat și în România. Acest oficiu de film va putea să promoveze regiunea ca locație filmare, pentru filme și seriale, internaționale și românești. Pe termen lung s-ar putea transforma și într-un Fond de Film Regional pentru partea de vest, care să ofere finanțări în plus față de oferă Centrul Național al Cinematografiei. Au fost niște discuții foarte substanțiale, directe, la care a participat și domnul Cristian Mungiu, poate cel mai cunoscut regizor din România, care a colaborat cu entități din acestea și în Suedia și în alte țări, și știe foarte bine Timișoara, pentru că acum câțiva ani a realizat serialul de televiziune Hackerville, care a fost aproape în totalitate filmat în Timișoara și în regiune”, a precizat regizorul Florin Iepan.

Următorul pas va fi crearea biroului de film regional, o moștenire a Capitalei Europene a Culturii. „Noi am făcut un amendament la Legea Cinematografiei, care a fost în dezbatere publică până acum două săptămâni, în care am propus Ministerului Culturii să cuprindă în noua Lege și existența acestor entități, acestor birouri de film regionale, și urmează să constituim această asociație ca o moștenire a Capitalei Culturale a Europei. Se închide în două-trei săptămâni, dar ea va trebui să lase în urmă o infrastructură, niște instituții noi, entități noi care să joace un rol important și în anii care urmează”, a subliniat Iepan.

Aducerea echipelor de filmare în regiune ar putea contribui la creșterea veniturilor firmelor care oferă servicii locale și ar reprezenta un avantaj pentru industriile creativă, turistică și de promovare.

West Romania Film Center, inițiat prin proiectul West Romania Film Center, beneficiază de un grant acordat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin intermediul Granturilor SEE. Acest proiect este finanțat prin Fondul pentru relații bilaterale 2014-2021.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1215 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005181 (s)