News Flash:

Primele comprimate Molnupiravir, un antiviral Covid, au ajuns la Spitalul „Victor Babes” din Timisoara

9 Februarie 2022
319 Vizualizari | 0 Comentarii
Molnupiravir

Spitalul „Victor Babes” din Timisoara a primit o transa de 24.000 de comprimate care au ca substanta activa Molnupiravir. Vor ajunge pentru tratamentul a 600 de pacienti. Este primul medicament sub forma de capsule care se foloseste la tratamentul anti-Covid.

„La Spitalul de Boli Infectioase si «Victor Babes» Timisoara a sosit primul transport de tablete antivirale destinate tratarii pacientilor cu Covid-19. Sunt 24.000 de comprimate ce au ca substanta activa Molnupiravirul. Medicamentele au fost achizitionate de catre Ministerul Sanatatii si sunt destinate pacientilor vulnerabili si in varsta care au dezvoltat o forma moderata de COVID-19 care se poate transforma intr-o forma severa de boala”, transmit reprezentantii spitalului.

Tableta produsa de Merck reduce cu 50% riscul de spitalizare si de deces. Potrivit specialistilor, medicamentul introduce erori in codul genetic al virusului Sars-CoV-2, ii opreste inmultirea si reduce astfel severitatea bolii. Comprimatul poate fi administrat atat in spitale, prin centrele de evaluare, cat si acasa, la recomandarea medicului de familie. Pastilele trebuie administrate pacientilor care au factori de risc in primele 5 zile de la debutul bolii, cate opt pe zi. Medicamentul reduce riscul de spitalizare si agravare a bolii.

Molnupiravir este primul tratament oral specific pentru tratarea Covid-19. Pana acum, toate celelalte tratamente dezvoltate pentru combaterea acestei infectii erau injectabile. In Romania au ajuns 50.000 de cutii cu Molnupiravir, o cutie avand 40 de capsule, necesare unui pacient pentru tratament complet.

Molnupiravir, produs de Merck, si Paxlovid, produs de Pfizer, sunt primele medicamente antivirale din lume dezvoltate special pentru a trata infectia cu virusul SARS-CoV2. Ambele medicamente au fost aprobate de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) pentru utilizarea in caz de urgenta in Uniunea Europeana. Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, spunea ca autoritatile nu au reusit sa ajunga la o intelegere si cu compania Pfizer, pentru a aduce si cealalta pastila anti-Covid – Paxlovid.

In Romania, Merck a trimis 50.000 de cutii de Lagevrio (denumirea oficiala a medicamentului continand substanta activa Molnupiravir). Acesta este in curs de evaluare in faza MOVe-AHEAD a studiului clinic, pentru profilaxia post-expunere la Covid-19. Studiul se desfasoara si in Romania, in 8 centre din Bucuresti, Brasov, Constanta, Timisoara, Iasi, Cluj-Napoca. Conform reprezentantilor companiei, studiul cuprinde aproximativ 1.300 de subiecti (din tarile participante) care locuiesc in aceeasi gospodarie cu un pacient diagnosticat cu Covid-19 si care nu prezinta inca simptome specifice infectiei. Unora dintre subiecti le va fi administrat molnupiravir, iar altora un placebo. Scopul este determinarea eficientei molnupiravir in prevenirea aparitiei simptomelor Covid-19.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1268 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005659 (s)