News Flash:

Primarul Robu vrea bani de la Guvern pentru reabilitarea Sinagogii Cetate

29 Martie 2015
1264 Vizualizari | 0 Comentarii
Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, solicita Guvernului sa aloce bani pentru reabilitarea Sinagogii Cetate, cladire in stil maur ridicata in urma cu un veac si jumatate, care, in prezent, se afla intr-o stare de avansata degradare. 
"Sinagoga este proprietatea Fundatiei Evreiesti Caritatea (...). Municipalitatea nu poate investi in reabilitarea ei dar, fiind o cladire de patrimoniu foarte frumoasa si amplasata in plin centrul orasului, cred ca s-ar impune de urgenta alocarea de fonduri pentru reabilitarea ei. Cer Ministerului Culturii banii necesari, pentru ca este pacat sa se ruineze total un astfel de monument", a declarat pentru AGERPRES, Nicolae Robu 
Acesta a cerut bani de la Guvern pentru acest obiectiv in repetate randuri, insa solicitarea a ramas fara raspuns. 
Comunitatea evreilor a ridicat, de-a lungul timpului, trei sinagogi in Timisoara: Cetate (1864-1865), Fabric (1899) si Iosefin (1910). Odata cu trecerea timpului, multi evrei au plecat in Israel, iar din miile de membri ai comunitatii au ramas circa 300 de persoane in varsta si alte circa 400, care fac parte din familiile lor. Reducerea numarului lor a redus posibilitatile financiare de intretinere a lacasurilor de rugaciune, acestea s-au deteriorat, iar unica sinagoga in care se mai poate intra este cea din Iosefin, in care se oficiaza un botez sau se spun psalmi cu prilejul sarbatorilor de peste an. 
Sinagoga Cetate a fost construita folosindu-se planurile arhitectului vienez Ignaz Schumann. Fatada are doua turnuri si placaje cu placi din mozaic de diverse culori, predominand albastrul. Sinagoga a primit in 1886 si o orga. 

Cand Filarmonica 'Banatul' a ramas fara sala proprie de spectacole, la inceputul anilor 2000, autoritatile locale au semnat un contract de comodat cu Comunitatea Evreilor din Timisoara care si-a dat acceptul ca institutia de cultura sa poata sustine concerte in Sinagoga, cu conditia de a nu se programa, in nicio imprejurare, piese din repertoriul lui Richard Wagner, considerat compozitorul preferat al lui Hitler. 
Atunci au existat si primele incercari timide de restaurare a spatiului, dar, cum Filarmonica si-a recapatat sala, sinagoga a ramas din nou pustie, lacas pentru porumbeii ce-si afla aici adapost pe timpul iernii. AGERPRES

nicolae robu guvern sinagoga cetate
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1194 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006581 (s)