News Flash:

Primarul Robu promoveaza conceptul dezvoltarii sinergice a polului economic Timisoara-Arad

29 Noiembrie 2013
1305 Vizualizari | 0 Comentarii
Până în anul 2030, în România s-ar putea contura cel mai puternic pol de dezvoltare economică pe axa Timişoara-Arad, în cadrul unui concept de dezvoltare sinergică, susţinut de edilii celor două municipii şi de directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest.

'Am prezentat recent la un forum organizat la Bucureşti de Institutul pentru Politici Publice, împreună cu Gheorghe Falcă şi cu Sorin Maxim, directorul ADR Vest, conceptul de dezvoltare sinergică, integrată, a acestei zone, Timişoara-Arad, cu viziune pe termen mai lung. Conceptul pe care l-am prezentat a fost foarte apreciat, inclusiv de reprezentanţi ai 20 de ambasade străine în România. Am avut la bază un studiu elaborat de experţi ai Băncii Mondiale şi cred că ar fi avantajos să venim şi cu o astfel de abordare, dincolo de preocuparea pentru dezvoltarea cât mai bună a fiecăruia dintre municipiile noastre, în parte', a declarat Nicolae Robu vineri, într-o conferinţă de presă. 

El a subliniat faptul că Timişul este pe locul doi pe ţară, după judeţul Argeş, în ceea ce priveşte competitivitatea economică, cu o valoare de 6.300 de euro/ locuitor la export, iar Aradul pe locul III, cu o valoare a exportului de 5.200 de euro/locuitor.

'Este o zonă în care vorbim de o populaţie de aproape 1 milion de locuitori, iar dacă ar fi să intrăm în detalii, am putea invoca o serie de argumente şi de atuuri ale unei aglomerări urbane Timişoara-Arad şi o sumă de avantaje care s-ar obţine printr-o dezvoltare într-un astfel de concept', a adăugat Robu, care spune că s-a inspirat din modelul german.

Acest pol de dezvoltare presupune construirea unor parcuri industriale bine definite - unul comun ar pute fi la Orţişoara- coordonate de ADR Vest, a zeci de blocuri pentru angajaţii care vor lucra acolo, a două noi coborâri de pe autostradă, câte una în fiecare judeţ.

În perioada următoare ar trebui să se realizeze două prezentări ale proiectului - la Timişoara şi la Arad - şi să demareze negocieri cu comunele incluse de experţii Băncii Mondiale în zonele metropolitane Arad şi Timişoara, pentru a convinge administraţiile locale respective asupra potenţialului uriaş de dezvoltare prin asociere. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1437 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007311 (s)