News Flash:

Primarul Robu: Este o poveste cu 14.000 de cladiri istorice in Timisoara, vreau sa-mi fie aratate

5 Iulie 2016
1996 Vizualizari | 0 Comentarii
is1
Edilul-sef al Timisoarei sustine ca afirmatiile cum ca in capitala Banatului ar fi 14.000 de cladiri istorice sunt false. Robu crede ca ar trebui sa ne uitam in Franta, Anglia, Italia, Spania, Austria sau chiar Ungaria si apoi sa dam o definitie termenului „monument”.
„Asta este iarasi o poveste cu 14.000 cladiri istorice in Timisoara. Noi nu stim sa fim rigurosi si seriosi, ne plac asa, baloanele, fara continut. Unde sunt 14.000 de cladiri monument in Timisoara? Vreau sa-mi fie aratate. Cineva a venit la un moment si a zis «Tot ce este in perimetrul cutare inseamna zona protejata fiindca acolo sunt cladiri monumentale». Daca te duci acum si faci o analiza sa vezi care cladiri merita statutul de monument, ca nu am inventat noi notiunea de monument… trebuie sa ne uitam ce este monument in Franta, in Anglia, in Italia, in Spania, in Germania, in Austria… Trebuie sa ne uitam ce este monument la altii si atunci sa definim si noi notiunea de monument in Timisoara”, a explicat Robu.
Primaria Timisoara a desfasurat un Program de sprijin financiar KfW, pentru reabilitarea monumentelor istorice din cartierele istorice ale Timisoarei, cu sprijin financiar din partea Guvernului German.
„Cifra de 14.000 de cladiri istorice este avansata de cei de la KfW, care vorbesc despre cladiri construite inainte de 1940, ceea ce nu e totuna cu monumente istorice. De altfel, in aria de protectie sunt si cladiri ridicate dupa 1940, unele chiar mult mai noi. Ele sunt in zona de protectie si sunt protejate. E greu de facut un inventar al monumentelor istorice. Avem insa trei zone foarte mari: zona centrala, zona Traian, pana la uzina de apa, si zona Iosefin – Elisabetin. Putem spune ca un sfert, daca nu chiar o treime din Timisoara, este considerat in zona protejata si de protectie”, ne-a declarat Sorin Predescu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Timis.
Cat despre renovarea cladirilor proprietate privata, va reamintim ca municipalitatea are unda verde la alocarea de fonduri din bugetul local pentru reabilitari.
Potrivit legii, sumele avansate de catre administratiile publice locale pentru asigurarea cotei de contributie proprie a proprietarilor/asociatiilor de proprietari se recupereaza dintr-un fond de reparatii constituit in acest sens. In cazul in care aceste sume nu au fost integral recuperate din fondul de reparatii pana la receptia lucrarilor, se impune o taxa de reabilitare cladirile istorica, stabilita prin hotarare de consiliu local.
Primaria Timisoara are doua programe prin care poate acorda bani asociatiilor de locatari pentru renovarea imobilelor istorice, unul cu bani din bugetul local, iar altul cu bani de la nemti, printr-un imprumut luat de municipalitate. Practic, proiectul de lege propune un mecanism asemanator celui dupa care sunt anvelopate blocurile de locuinte. Consiliul local a aprobat deja programul de sprijin financiar acordat proprietarilor de cladiri istorice din zona de actiune prioritara a municipiului, care spune ca primaria poate subventiona 20% din valoarea lucrarilor de refacere a fatadelor si acoperisurilor imobilelor degradate, restul de 80% din fonduri urmand sa fie acordate proprietarilor, doar persoane fizice, sub forma de imprumut, cu dobanda zero, rambursabil in zece ani. Au fost stabilite si criteriile dupa care sa fie selectate cladirile istorice.
„Problema nu a fost ca nu am avut bani sa reabilitam cladiri istorice, problema a fost ca nu am avut voie. Facem rectificare de buget, nu este nicio problema. Asteptam promulgarea legii si ne vom organiza apoi. Noi am lansat, daca va aduceti aminte, un program care cuprindea cateva proiecte de reabilitare pentru Piata Victoriei. Vom relua ceea ce am lansat in 2013, dupa ce am adoptat acele hotarari de consiliu local, in sensul in care noi acum am reusit sa modificam legea, pentru ca a fost initiativa noastra, la care au aderat parlamentarii. Vom porni cu acele cladiri unde totul este pregatit pentru punerea in aplicare a noilor prevederi legale”, a conchis Robu.
Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, urmeaza ca alesii municipali sa modifice programul de finantare conform noii legi, sa instituie taxa speciala de reabilitare cladire istorica, iar apoi mai este nevoie de intrunirea comisiei pentru proiectele care au fost deja jurizate. 17 cladiri se afla deja pe lista primariei. Sursa Tion.ro

timisoarei capitala banatului anglia italia spania austria ungaria
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1117 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004803 (s)