News Flash:

Primarul Aradului vorbeste despre o colaborare cu administratia Timisoarei

6 August 2016
1156 Vizualizari | 0 Comentarii
gheorghe falca
Intr-o atmosfera prieteneasca, primarii Aradului si Timisoarei, Gheorghe Falca si Nicolae Robu, au vorbit, la Timisoara, despre stabilirea unei colaborari intre cele doua orase, pentru infiintarea unui pol de dezvoltare comun. Edilul municipiului de pe Mures nu a pierdut ocazia sa le atraga atentia sefilor aparatului administrativ timisorean si timisean pentru neimplicarea in trecut in sustinere regiunii.
Reforma administrativa care ar fi trebuit sa aduca in Romania o anumita forma de regionalizare, nu a fost interesanta pentru autoritatile timisene, iar neimplicarea ar fi dus la pierderea unor importante sume de bani pentru regiune, spune Gheorghe Falca, primarul Aradului. El nu a pierdut marti ocazia sa arate obrazul colegilor din judetul vecin pentru lipsa de implicare in proiectul regionalizarii, pentru dezinteresul pentru un lobby sustinut, in favoarea regiunii de vest, dar si in alte probleme.
„Reamintesc celor din Timis faptul ca noi, de la Arad, am sustinut mai mult infiintarea spitalului regional la Timisoara. Aceasta chiar daca Timisul avea secretar de stat la Sanatate la acea vreme. Numai eu stiu cat m-am luptat pentru a avea acest spital aici. De ce? Pentru ca acel spital nu ar fi fost doar al Timisului, era al nostru, al regiunii, aici ar fi ajuns si pacienti din Arad, care ar fi beneficiat de asistenta medicala la cel mai inalt nivel”, a declarat Falca.
El a mai spus ca Timisul, la fel ca si Aradul au pierdut finantari de sute de milioane de euro pentru ca nu a existat implicare pentru sustinerea unui proiect pentru realizarea de Investitii Teritoriale Integrate – ITI, un instrument de promovare a utilizarii integrate a fondurilor, care are potentialul de a determina un rezultat global mai bun la nivel de regiune, la aceeasi cantitate de investitii publice. Strategia comuna a celor doua judete a fost sugerata si intr-un studiu realizat de Banca Mondiala, care a descoperit doua regiuni ce s-ar preta la asemenea investitii integrate. Este vorba despre regiunea din zona Deltei Dunarii, respectiv zona metropolitana Timisoara – Arad, care acum se contureaza. Zona vestica vizata de studiu nu a mai primit sprijin, exact din cauza lipsei de implicare, mai spune Falca.
„Noi trebuia sa fim o forta in 2013-2014, cand doar eu am participat la guvern sa apar acest ITI, care insemna 800 de milioane de euro pentru cele doua comunitati. Studiul realizat de Banca Mondiala ne arata directia in care trebuie sa mergem, in interiorul municipiilor, in zona metropolitana si in parteneriat. Toate marile investitii realizate in Arad sunt legate de studiul facut de Banca Mondiala. Va pot spune ca aceasta Banca Mondiala a generat in Romania doua mari proiecte: Delta Dunarii, finantat cu 1,5 miliarde de euro, pana in 2022, iar daca noi am fi avut forta politica la Guvernul Ponta – Dragnea sa impunem proiectul Bancii Mondiale, am fi avut pentru zona aceasta acest ITI Arad – Timisoara. Expertii care au facut acest plan l-au facut pentru a gandi sistemele, politicienii nu au ce sa negocieze decat punerea in practica. Putem negocia in forta la Bucuresti, asta da, dar am recunoscut ca am ratat momentul Bucuresti atunci cand Guvernul Ponta – Dragnea a acceptat doar ITI Delta Dunarii, nu si ITI Arad – Timisoara. Ganditi-va ca in acel ITI se facea referire inclusiv la centura Timisoarei. De doua ori a fost refuzata aceasta, atat in masterplanul trimis la Bruxelles, cat si in ITI”, a mai subliniat Falca.

primarii aradului gheorghe falca nicolae robu timisoara
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1295 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006356 (s)