News Flash:

Prima cursa oficiala a tramvaiului Bozankaya de 2 milioane de euro. Dominic Fritz: Este visul unui transport in comun

14 Decembrie 2021
368 Vizualizari | 0 Comentarii
tramvai 1

Primul tramvai nou al Timisoarei a plimbat pentru prima data calatori, marti seara. Mijlocul de transport pe sine de peste 2 milioane de euro a fost inaugurat la Muzeul de Transport „Corneliu Miklosi”, dupa care a fost scos pe linia 2. In el au urcat primarul Timisoarei si viceprimarul Latcau, dar si reprezentantii Bozankaya si angajati ai primariei. A oprit in statii si a luat si calatori. Va intra de sambata in trafic.
 
 
Primul tramvai nou produs de firma Bozankaya pentru Timisoara a inceput sa plimbe calatori la aproape jumatate de an de cand a ajuns in oras. A trecut prin zeci de teste si a fost omologat nu demult, iar marti a facut prima plimbare oficiala, pe linia 1. Calatori au fost primarul Dominic Fritz, viceprimarul Ruben Latcau, dar si reprezentanti ai firmei Bozankaya si angajati ai primariei. Ceremonia oficiala de inaugurare s-a tinut marti dupa-amiaza, la Muzeul de Transport „Corneliu Miklosi”, in prezenta mai multor oficialitati, printre care si ambasadorul Turciei in Romania, Füsun Aramaz.

Tramvaiul Bozankaya are o lungime de 30 de metri si o capacitate maxima de 200 de persoane. A fost proiectat si construit la comanda pentru Timisoara de firma din Turcia care a castigat licitatia primariei. Mijloacele de transport pe sine sunt cele mai moderne din Europa, sustin reprezentantii primariei, gratie bateriei care are o autonomie de pana la 70 de kilometri. Municipalitatea cumpara, de fapt, 21 de tramvaie, care vor ajunge la Timisoara pana in octombrie 2023.

Mijloacele de transport pe sine pot fi folosite cu usurinta de persoanele care se deplaseaza in scaune cu rotile, dar si de mamicile cu carucioare. In interior este si spatiu pentru biciclete si exista chiar si prize USB pentru incarcarea telefoanelor, anunta reprezentantii Bozankaya. Tramvaiele sunt supravegheate video si vatmanul poate monitoriza tot ce se intampla in mijloacele de transport in comun.

Fritz: Este mai mult decat un tramvai
„Este mai mult decat un tramvai, este visul unui transport in comun in Timisoara care sa fie din nou coloana vertebrala a comunitatii noastre, asa cum a fost. Un transport in comun care este cel putin pe picior de egalitate cu transportul rutier, cu masinile care circula in oras si vrem ca orice timisorean care ar vrea sa nu foloseasca masina lui, orice timisorean care ar vrea sa ajunga de la un capat in alt capat in oras, in conditii moderne, s-o si faca si sa ajunga mai rapid, mai confortabil decat daca ar folosi masina proprie”, a declarat primarul Dominic Fritz.

La Timisoara au ajuns doua tramvaie din seria de 21. A doua garnitura a fost dusa luni noaptea tot la muzeul de transport public, dar deocamdata nu poate circula. Mai trebuie sa treaca prin cateva probe si trebuie sa fie receptionat. Primul tramvai, care a fost scos marti pe linia 1, va circula de sambata cu calatori, au anuntat autoritatile. Sursele Tion spun ca plimbarea ar putea fi gratuita tot weekendul.

Primaria ia credit pentru plata cofinantarii
Cele 21 de tramvaie sunt cumparate cu fonduri europene si costa aproape 45 de milioane de euro. 85% din bani vin de la UE, 13% de la guvern si de la primarie.

„Noi investim in aceste tramvaie, dar nu investim doar bani europeni, investim si bani din bugetul local. Consiliul Local a votat deja intentia si o sa voteze din nou si contractul definitiv cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, prin care vom lua un credit de 20 de milioane de euro. Cu acest credit, in urmatorii 12 ani o sa platim contributia noastra pentru aceste tramvaie. Cand zic «aceste tramvaie» vorbesc despre 21 de tramvaie, cam doua pe luna o sa ajunga de acum incolo. Termenul de livrare ar fi fost octombrie 2023, dar am avut discutii cu cei de la Bozankaya si am spus ca ar fi putin ciudat sa ne ajunga 21 de tramvaie in octombrie 2023, haideti sa livrati fiecare tramvai asa cum il terminati la voi in fabrica. Ma bucur foarte mult ca asa o sa si functioneze si din ce in ce mai multe tramvaie o sa circule in Timisoara”, a mai precizat primarul Timisoarei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1148 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006482 (s)