News Flash:

Bugetul propriu nu îi mai permite să continue lucrările

Primăria Timișoara cere bani europeni pentru reabilitarea Căii Stan Vidrighin și bulevardului Cetății

10 Noiembrie 2023
298 Vizualizari | 0 Comentarii

După ce a suportat costurile lucrărilor de reabilitare de pe Calea Stan Vidrighin și de pe Bulevardul Cetății din propriul buget, Primăria Timișoara intenționează să solicite fonduri europene pentru acoperirea acestora. Finanțarea va proveni din noul Program Operațional Regional Vest.

Pe lista proiectelor care vor fi supuse votului consilierilor locali se află și cel legat de proiectul intitulat „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseul 2, Calea Stan Vidrighin”, respectiv „Reabilitare linii de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseul 4, Bulevardul Cetății”. Votul este esențial pentru depunerea proiectului în vederea obținerii finanțării în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, Prioritatea 4 – O regiune cu mobilitate urbană sustenabilă.

Potrivit documentației, valoarea totală a proiectului este de 101,2 milioane de lei, inclusiv TVA, din care 79,4 milioane de lei vor fi acoperite din fonduri europene, iar restul de 21,7 milioane de lei sunt considerate neeligibile.
În aceste condiții, contribuția la proiect din bugetul propriu va fi de 23,3 milioane de lei, din care 1,58 de milioane de lei sau 2% reprezintă cofinanțarea proiectului, iar 21,7 milioane de lei sunt valoarea neeligibilă.

În ceea ce privește Bulevardul Cetății, costul lucrărilor se ridică la 110.805.689,32 lei, inclusiv TVA. Valoarea totală eligibilă este de 78.389.655,79 lei, iar valoarea totală neeligibilă este de 32.416.033,53 lei. Contribuția proprie a Municipiului Timișoara la proiect, în cuantum de 33.983.826,66 lei, este compusă din 1.567.793,13 lei, reprezentând 2% din valoarea totală eligibilă a proiectului, și 32.416.033,53 lei, care reprezintă valoarea totală neeligibilă a proiectului.

„Profităm de oportunitatea de a accesa bani europeni ca să finanțăm două dintre cele mai mari și costisitoare proiecte pe care le avem în derulare: Cetății și Vidrighin. Practic, dorim să acoperim integral costurile acestor lucrări din fonduri europene. Este un apel pe care îl așteptăm de ceva timp, tocmai pentru că am dus aceste lucrări strict cu bani din bugetul local. Vorbim de aproape 170 de milioane de lei, adică 34 de milioane de euro, o sumă uriașă, chiar și pentru un oraș mare ca Timișoara. Odată ce obținem această finanțare, vom putea realoca banii din bugetul local spre alte proiecte majore prin care creștem calitatea vieții în Timișoara”, declara primarul Dominic Fritz în luna septembrie.

Chiar dacă majoritatea lucrărilor au fost deja efectuate și se apropie de finalizare, având loc în principal în cadrul ciclului de finanțare anterior, acestea nu au beneficiat de fonduri europene în acea etapă. Prin urmare, este necesară accesarea și utilizarea alocărilor financiare destinate noului ciclu pentru finalizarea proiectului.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1161 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005838 (s)