News Flash:

Presedintele CNAS: Pacientii nu trebuie sa mai achite niciun leu in plus fata de contributiile stabilite

7 Mai 2014
972 Vizualizari | 0 Comentarii
Pacientii nu trebuie sa mai achite incepand cu 1 iunie nici un leu in plus fata de contributiile care sunt stabilite de legislatia in vigoare, a declarat marti presedintele CNAS Radu Tibichi.
El a spus ca in acest sens prin noul pachet de servicii medicale de baza, dar si prin contractul-cadru vor fi plafonate incepand cu 1 iunie sumele privind cazarea pacientilor in spitale la 300 lei pe zi, dar si alte servicii medicale.
'Pentru serviciile contractate de CNAS atat timp cat ele sunt stabilite a fi gratuite vor fi efectuate la preturile decontate de casa fara sa fie incasat in plus niciun leu. Pentru serviciile medicale care sunt in pachetul de servicii la tarifele date de CNAS furnizorilor le vor fi rambursate aceste costuri. Pacientii nu trebuie sa mai achite nici un leu in plus decat contributiile care sunt stabilite de actul normativ respectiv. A fost introdusa o clauza suplimentara in contractul-cadru astfel ca acest lucru sa fie intarit iar furnizorii sunt sanctionati pentru acest lucru. La medicul de familie numarul de consultatii pe care le deconteaza casa este de 20 in medie pe zi, nu este un numar de consultatii fix pentru ca exista o periodicitate in care adresabilitatea este mai mare sau mai mica, pentru restul consultatiilor medicul de familie are posibilitatea sa si le programeze astfel incat ele sa fie urmate de retete si bilete de trimitere decontate de casa. Practic pacientul va fi protejat in acest sens de costuri suplimentare. Referitor la spitale tarifele care se deconteaza in sistemul spitalicesc sunt cele prevazute de contractul-cadru, iar pentru anumite conditii hoteliere care sunt peste standardul decontat se pot incasa sume pana la 300 de lei pe zi. Aceste prag de 300 de lei a fost stabilit atat de spitalele publice, cat si pentru cele private', a precizat Tibichi.
Potrivit acestuia, pentru serviciile la cerere tarifele se pot stabili de fiecare furnizor privat sau public in functie de politica sa de preturi, iar daca se termina plafonul la cererea pacientului se poate plati sau se poate programa pacientul pentru perioada urmatoare cand vor fi alocate sume. 
Radu Tibichi a afirmat ca Ministerul Sanatatii si CNAS isi doresc sa puna 'o egalitate in tratament' atat in spitalele publice cat si in cele private. 
'Pentru serviciile respective contractate cu casa ei (n.r. - furnizorii de servicii medicale) trebuie sa garanteze ca nu se incaseaza nimic suplimentar decat acele sume care sunt prevazute de lege. Serviciile la cerere evident ca vor face obiectul decontarilor distincte si este posibilitatea spitalului privat sa o faca asa cum si un spital public poate sa incaseze in acest moment anumite sume pentru servicii care se fac la cerere anumitor pacienti asigurati sau neasigurati', a mai aratat reprezentantul CNAS. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1061 (s) | 22 queries | Mysql time :0.027823 (s)