News Flash:

Premiera la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara: primul implant de stent graft

30 Octombrie 2013
1399 Vizualizari | 0 Comentarii
La Institutul de Boli Cardiovasculare (IBC) Timişoara va avea loc pe 1 noiembrie primul implant de stent graft în cazul unui anevrism cronic al aortei toracice, a declarat miercuri pentru AGERPRES prof. dr. Marian Gaşpar, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară a IBC.

'Pacientul în vârstă de 30 de ani a fost diagnosticat cu un anevrism al aortei toracice de aproximativ cinci centimetri diametru. Riscul în asemenea situaţii este de ruptura aortică. O intervenţie chirurgicală clasică înseamnă toracotomie care este mai laborioasă şi traumatică pentru pacient şi înlocuirea aortei dilatate cu un tub de plastic, Dacron', a precizat prof. dr. Marian Gaşpar.

În asemenea cazuri, opţiunea cea mai bună este plasarea unui stent graft, o proteză tubulară care se introduce miniinvaziv pe calea arterei femurale, înăuntrul aortei, la nivelul dilataţiei anevrismale. În acest fel, peretele aortei expus riscului de ruptură totală este întărit în interior cu tubul de plastic care va rămâne acolo definitiv.

Intervenţia va fi efectuată de dr. Igor Konkar de la Beograd, prof. dr. Marian Gaşpar, dr. Dan Gavrilescu (cardiolog intervenţionist), dr. Horea Cioloca (anestezist).

Stent graftul a fost special comandat pentru pacient în funcţie de dimensiunea aortei şi costă în jur de 7.000 de euro, costuri pe care le-a suportat spitalul din Programele Naţionale de Chirurgie Vasculară.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1243 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006850 (s)