News Flash:

Ponta: Noul Executiv va continua cu programul de guvernare al USL. Nu exista rol al lui Basescu

2 Martie 2014
977 Vizualizari | 0 Comentarii
Noul Executiv va continua cu programul de guvernare al USL, astfel că nu există niciun rol al preşedintelui în actuala procedură, a declarat premierul Victor Ponta, într-un comunicat transmis de Guvern. "Declaraţiile făcute de preşedintele Băsescu, la Pro Tv, privind desemnarea premierului, arată doar gradul său de iresponsabilitate. Primul-ministru al Romaniei, Victor Ponta, a luat act de declaraţiile preşedintelui Romaniei, Traian Băsescu, cu privire la formarea noului guvern. "Domnul Traian Băsescu, prin declaraţiile făcute, nu face decat să îşi confirme iresponsabilitatea. Ii reamintesc lui Traian Băsescu că în Constituţia Romaniei se definesc clar, la articolul 110, condiţiile în care Guvernul îşi pierde mandatul. De asemenea, îi reamintesc faptul că am anunţat deja că noul guvern va continua cu programul de guvernare al USL. Voi merge marţi în Parlament doar pentru schimbarea compozitiei politice, conform articolului 85 din Constituţie. Aşadar, nu există niciun rol al Preşedintelui în actuala procedură! Nu am mai mult ce să comentez declaraţiile preşedintelui. Saptămana viitoare vom avea un nou guvern, cu o majoritate solidă şi stabilă, care să continue lucrurile bune pe care le-am făcut pană acum" a spus Victor Ponta, citat în comunicat.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, în emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, că modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier, menţionand: "Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la CC".
Preşedintele a spus că "din discuţii" ştie că UDMR face, pentru a intra la Guvernare, solicitări care ar însemna modificarea programului de guvernare.
El a mai spus că nu ştie dacă premierul va accepta solicitările.
Preşedintele a mai declarat că la schimbarea programului de guvernare, este nevoie de desemnarea unui premier. De asemenea, potrivit şefului statului, Parlamentul trebuie să se pronunţe legat de componenţa Guvernului şi de programul de guvernare schimbat.
Răspunzand unei întrebări, preşedintele a spus că dacă Ponta nu vine la Cotroceni pentru "redesemnare", atunci încalcă Legea fundamentală.
Băsescu a mai spus că va ataca la Curtea Constituţională decizia Parlamentului legată de noul Guvern dacă în prealabil nu este desemnat un nou premier.
In replică, premierul Victor Ponta a afirmat că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind redesemnarea prim-ministrului sunt pur politice şi fără nicio bază constituională, deoarece în Parlament va fi schimbată compoziţia politică, nu şi programul.
El a arătat că schimbarea compoziiei politice va fi efectuată conform articolului 85 din Constituţie, în timp ce mandatul premierului încetează în condiţiile articolului 110, transmite Romania TV.
Articolul 85 prevede că preşedintele Romaniei desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
In caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului, iar dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele va putea exercita această atribuţie numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.
Articolul 110 stabileşte că Guvernul îşi exercită mandatul pană la data validării alegerilor parlamentare generale şi că Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106 (respectiv demisie, pierderii drepturilor electorale, stare de incompatibilitate, deces şi în alte cazuri prevăzute de lege) ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile.
In aceste cazuri sunt aplicabile prevederile articolului 103, preşedintele Romaniei desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Mediafax.ro

noul executiv guvern victor ponta
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1102 (s) | 33 queries | Mysql time :0.031188 (s)