News Flash:

Ponta: Basescu vorbeste fara baza constitutionala. Eu schimb compozitia politica, nu programul

2 Martie 2014
1060 Vizualizari | 0 Comentarii
Declaratiile presedintelui Traian Basescu privind redesemnarea prim-ministrului sunt pur politice si fara nicio baza constitutionala, deoarece în Parlament va fi schimbata compozitia politica, nu si programul, a declarat premierul Victor Ponta.
El a aratat ca schimbarea compoziiei politice va fi efectuata conform articolului 85 din Constitutie, în timp ce mandatul premierului înceteaza în conditiile articolului 110, transmite România TV.
Articolul 85 prevede ca presedintele României desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
În caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului, iar daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, presedintele va putea exercita aceasta atributie numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru.
Articolul 110 stabileste ca Guvernul îsi exercita mandatul pâna la data validarii alegerilor parlamentare generale si ca Guvernul este demis la data retragerii de catre Parlament a încrederii acordate sau daca primul-ministru se afla în una dintre situatiile prevazute la articolul 106 (respectiv demisie, pierderii drepturilor electorale, stare de incompatibilitate, deces si în alte cazuri prevazute de lege) ori este în imposibilitatea de a-si exercita atributiile mai mult de 45 de zile.
În aceste cazuri sunt aplicabile prevederile articolului 103, presedintele României desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, în urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta în Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, în emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca modificarea programului de guvernare înseamna ca premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier, mentionând: "Daca premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la CC".
Presedintele a spus ca "din discutii" stie ca UDMR face, pentru a intra la Guvernare, solicitari care ar însemna modificarea programului de guvernare.
El a mai spus ca nu stie daca premierul va accepta solicitarile.
Presedintele a mai declarat ca la schimbarea programului de guvernare, este nevoie de desemnarea unui premier. De asemenea, potrivit sefului statului, Parlamentul trebuie sa se pronunte legat de componenta Guvernului si de programul de guvernare schimbat.
Raspunzând unei întrebari, presedintele a spus ca daca Ponta nu vine la Cotroceni pentru "redesemnare", atunci încalca Legea fundamentala.
Basescu a mai spus ca va ataca la Curtea Constitutionala decizia Parlamentului legata de noul Guvern daca în prealabil nu este desemnat un nou premier. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1056 (s) | 22 queries | Mysql time :0.032029 (s)