News Flash:

Planta putin cunoscuta care te scapa de raguseala, bronsita, tuse si faringita. E foarte comuna

26 Noiembrie 2017
926 Vizualizari | 0 Comentarii
nalba de padure

Este o planta ierboasa, cu tulpina dreapta, ramificata si acoperita cu peri, ce creste pana la inaltimea de 1,5 m. Are radacina pivotanta, carnoasa si de culoare deschisa. Frunzele, dispuse alternativ, sunt lung petiolate, palmat-lobate cu 5-7 lobi, cu marginea inegal dintata si acoperite cu peri. Florile sunt mari, regulate, hermafrodite, pentamere, de culoare roz-violacee si cu vinisoare violete, grupate cate 2-3 la baza frunzelor. Planta infloreste din luna iunie pana in septembrie. Fructele au forma unor turtite micute si contin semintele.
Intreaga planta este comestibila. In medicina naturista sunt intrebuintate frunzele recoltate inainte de inflorire si florile recoltate in timpul infloririi. Ambele produse trebuie uscate, la umbra in locuri bine aerisite, in straturi subtiri.

Frunzele contin mucilagii, ulei volatil, glucide, fibre iar florile: flavonoide, mucilagii, ulei volatil, saponozide, taninuri, acid cafeic, acid cumaric, acid clorogenic, acizi grasi, glucidice, vitamine (A, B, C, E), calciu, magneziu, zinc, seleniu, potasiu, potrivit site-ului permaculture.co.uk.
Nalba de padure a fost folosita din vremuri indepartate si in bucatarie. Frunzele si florile tinere au un gust placut si se puneau in salate sau in mancare. Din frunzele de nalba se mai fac si astazi in unele parti ale lumii chiftelute vegetariene. In Orient, in special in Maroc sau Israel, sunt consumate in retete alaturi de orez sau, pur si simplu, calite in unt drept garnitura. Semintele sunt comestibile si contin 20% proteine si 15% grasimi vegetale, ceea ce le face foarte nutritive. In schimb, in tarile occidentale, partea cea mai populara a nalbelor este radacina, folosita in timpuri stravechi pentru curatarea danturii.

Nalba de padure este o planta medicinala la fel de eficienta ca nalba-mare (Althaea officinalis). De-a lungul istoriei europene a fost folosita in tratamentele naturiste datorita continutului bogat in mucilagii vegetale, emolienti naturali cu actiune de calmare a mucoaselor inflamate. Ingredientele active ce se gasesc in frunze si in flori au o multime de aplicatii in fitoterapie. Se folosesc ca expectorant, calmant al tractului digestiv si a cailor urinare, hidratant si laxativ.

Datorita proprietatilor emoliente, nalba de padure este un bun remediu impotriva faringitei, bronsitei, tusei si raguselii. De asemenea, cazurile de inflamatii ale mucoasei gastrice sau intestinale pot fi tratate cu ajutorul infuziei obtinuta din frunzele si florile acestei plante. In tratarea unor eczeme si iritatii ale pielii, precum furunculele, pot fi adaugate in apa de baie frunze si flori de nalba, acestea avand un efect benefic, potrivit potrivit site-ului remediu.ro.
Extern, se pot aplica comprese cu ceai de nalba pe rani, eruptii cutanate, afectiuni ale ochilor.
Ceaiul din planta are actiune emolienta, avand efecte in tratarea afectiuni bronhopulmonare, hemoroizi, colite, afectiuni ale cailor respiratorii, fiind cicatrizant in cazul ulcerului stomacal. O infuzie concentrata are efecte antihemoragice, antiinflamatoare si calmante.

Substanta asemanatoare muscusului, din flori, are capacitatea de a proteja cavitatea bucala si gatul, potrivit potrivit site-ului i-medic.ro
Nalba de padure este ingredient in numeroase produse cosmetice naturiste, folosite pentru tratarea a numeroase afectiuni ale pielii: dermatoze, iritatii ale pielii, eczeme, rani, inflamatii, tesuturi tumefiate, ulceratii si rani la nivelul pielii care se vindeca greu, umflaturi ale picioarelor si ale mainilor, potrivit site-ului biaplant.ro.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1147 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005656 (s)