News Flash:

Planta bolilor ginecologice

22 Aprilie 2017
1224 Vizualizari | 0 Comentarii
iarba mare
Legenda spune ca iarba mare s-ar fi nascut din lacrimile frumoasei Elena, care plangea dupa iubitul ei, Paris. Poate deja aici ar trebui sa vedem un prim indiciu referitor la puterile acestei plante cu flori de forma soarelui, de a insenina si tamadui sufletul. Oricum, medicina populara ii foloseste pana in zilele noastre radacina cu gust amar, pentru combaterea anxietatii si a melancoliei, potrivit formula-as.ro.

Se pare ca primul care a intrebuintat iarba mare in tratarea bolilor femeiesti a fost insusi Hipocrate, parintele grec al medicinei, care aprecia in mod deosebit calitatile radacinii ca leac pentru afectiunile uterului. In Evul Mediu, se administra vin de iarba mare, numit pe atunci Potio Sancti Pauli ("potiunea Sfantului Pavel"), considerat un remediu universal pentru orice boli ale capului, plamanilor sau stomacului, precum si ca mijloc de protectie contra ciumei. Cartile vechi despre ierburi lauda intr-un glas radacina de iarba mare pentru calitatile de tonifiere a tesutului conjunctiv, in cazurile de hernie inghinala, ca si pentru cele de reducere a mucusului abundent din bronhii ori de pe tubul digestiv.

Odata cu reactualizarea terapiilor medievale, practicate in manastiri, aceasta planta se bucura de tot mai mult interes. 

Chiar daca in prezent utilizarea ei se limiteaza in special la tratarea bronsitei, a gutei si a bolilor vezicii urinare, radacina de iarba mare si-a pastrat, totusi, locul in ginecologia moderna. Ea contine substante cu actiune similara hormonilor, care se dovedesc de mare ajutor contra simptomelor neplacute provocate de menopauza. Deoarece poate intari tesutul conjunctiv, se administreaza in cure, pentru ameliorarea prolapsului uterin si a manifestarilor vezicii urinare hiperactive. De asemenea, aceste cure atenueaza durerile de cap de natura hormonala, generate de disparitia menstrelor, precum si tulburarile de circulatie asociate cu ameteli si deficit de concentrare. 

Uneori, cand menopauza s-a instalat prea devreme, ciclul menstrual revine. In fine, este un fapt dovedit ca radacina de iarba mare stopeaza dezvoltarea tumorilor, datorita anumitor substante pe care le contine. La National Cancer Institute din SUA, planta a fost studiata amanuntit si i s-au confirmat proprietatile antitumorale. De aceea, femeile cu cazuri de cancer mamar in familie ar trebui sa-si administreze profilactic radacina de iarba mare, cel mai tarziu de la intrarea in menopauza.

iarba mare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1237 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007566 (s)