News Flash:

Peste 12 500 de spectatori la spectacolele Teatrului Maghiar

6 Iulie 2016
1125 Vizualizari | 0 Comentarii
Teatrul Maghiar Cluj Napoca
Stagiunea 2015-2016 a adus peste 12 500 de spectatori la spectacolele Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely”, stabilindu-se astfel un nou record de public  al institutiei. 
„Detalii naive, total lipsite de profunzime din viata si moartea unor spectatori”, in regia lui Radu Afrim, a fost votat de spectatori drept cel mai bun spectacol al stagiunii. Simó Emese  si Csata Zsolt, respectiv Borbély B. Emília si Aszalos Géza au fost desemnati  cei mai buni actori ai stagiunii de catre trupa si de public. 
Actorii Teatrului Maghiar au inceput deja repetitiile pentru coproductia internationala care va deschide urmatorul sezon teatral.
Cu 12 552 de spectatori la cele 146 de reprezentatii ale stagiunii, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” a realizat un indice de ocupare a salii de 84%, cu cel mai mare numar de bilete si de abonamente Kultcard  vandute intr-o stagiune. 
La cele 19 spectacole ale Festivalului Euroregional de Teatru TESZT 2016 au venit 2524 de spectatori. 
In stagiunea 2015-2016, Teatrul Maghiar din Timisoara a propus publicului sau opt premiere: „Guppi” (2 octombrie), „Hair” (29 noiembrie), „Zi-i”  (20 decembrie), „Detalii naive, total lipsite de profunzime din viata si moartea unor spectatori” (12 februarie), „Pace in Itaca” (17 aprilie), „Maghiar” (22 mai), „Frati de cruce” (8 iunie) si spectacolul pentru copii „Scufita rosie” (14 iunie). 
Au fost mentinute in repertoriu 13 productii teatrale din stagiunile trecute ( Gardenia,  mady-baby, Zana cu sapte capete,  7/7,  Incendii, Noditza, Moliendo Café, Testosteron, Niste fete, Opera cersetorilor, Noroc cu laptele, Oameni si soareci si Manipulari) si tot atatea spectacole ale altor companii au fost invitate, pe parcursul stagiunii, la Timisoara.
 
Spectacolele Teatrului Maghiar din Timisoara au fost prezente in importante festivaluri internationale.  „Incendii”, de Wajdi Mouawad, in regia lui Radu Alexandru Nica, a fost evenimentul cel mai apreciat al Festivalului Teatrelor Maghiare de la Kisvárda . „7/7”, spectacolul coregrafei Baczó Tünde, a fost invitat la  Gala Star din Bacau, la  Zilele Maghiare  Partium de la Satu Mare, Festivalul International Shakespeare, la Craiova,  STEPS - Festival International de Dans Contemporan in Cluj si Dance Movement Theatre, in Gheorgheni. 
„Manipulari”, spectacol realizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara in coproductie cu trei prestigioase companii est-europene, Via Negativa (Slovenia), Asociatia MASZK (Ungaria) si Teatrul Kosztolanyi Dezso (Serbia), in regia  lui Bojan Jablanovec, a fost jucat la festivalurile  Infant/Novi Sad, Thealter/Szeged, Ex Ponto/Ljubljana, apoi la Desiré Central Station in Subotica, pe scena Il Teatro Nudo di Teresa Pomodoro, Milano, si in Festivalul Teatrelor Profesionale din Vojvodina. „Opera cersetorilor”, spectacolul lui Kokan Mladenovic, a fost aplaudat la Colocviul Teatrelor Minoritare/ Gheorgheni, in Festivalul National de Teatru la Bucuresti si la Festivalul de Teatru Clasic din Arad. 
Cu Moliendo café, spectacol regizat de Silviu Purcarete, actorii timisoreni au participat la Festivalul National de Teatru  din Bucuresti si la Festivalul Eurothalia, in Timisoara. 
Au avut parte de festivaluri si spectacolele dedicate copiilor: „Noroc cu laptele”, „Noditza” si „Zana cu sapte capete” au participat  la FUX Fest in Oradea, iar primul dintre ele a fost prezent si la Festivalul International de Teatru de Animatie din Bucuresti. 
Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” s-a implicat organizatoric si in alte evenimente culturale importante pentru comunitatea timisoreana: Festivalul Artelor Performative, Zilele Filmului Maghiar, Conferinta Diaspora, In memoriam Csávossy György.
 
Palmaresul Teatrului s-a imbogatit cu importante premii. Spectacolul „Incendii” a fost distins cu Premiul Orasului Kisvárda si cu Premiul de Excelenta al festivalului. 
„Noditza” a fost desemnat drept Cel mai  bun spectacol de catre Juriul de Copii al Festivalului din Oradea si a primit Premiul Fux Pal pentru decor. Artistul vizual Benedek Levente si actorul Vass Richárd sunt in acest an laureatii Trofeului Pro Cultura Timisiensis.
Finalul stagiunii a fost marcat de o alta ceremonie insemnata pentru viata comunitatii noastre teatrale. 
Prin votul publicului, respectiv al posesorilor de abonamente KultCard si al jurnalistilor, Borbély B. Emília si Aszalos Géza au primit premiile pentru Cei mai buni actori ai stagiunii. 
Trupa de actori si-a acordat voturile pentru titlul de Cea mai buna actrita/ Cel mai bun actor tinerilor colegi Simó Emese si Csata Zsolt. 
Simona Croitoriu a reusit performanta de a fi Cel mai fidel spectator al stagiunii. Spectatorii si-au ales spectacolul preferat, cel dedicat chiar lui: „Detalii naive, total lipsite de profunzime din viata si moartea unor spectatori” a primit cele mai multe voturi.
„A fost, realmente, o stagiune densa si deosebita, deopotriva din perspectiva experientelor teatrale pe care le-am oferit publicului nostru si din cea a experientelor noastre actoricesti in lucrul cu regizorii si cu actorii colegi din alte teatre. 
Cu o editie–hit  a Festivalului TESZT, care s-a impus ca un eveniment de referinta pe harta festivaliera europeana. Cred ca a fost o stagiune a performantelor, in care si publicul a fost performer”, a subliniat directorul Teatrului, actorul Balázs Attila.
Actorii Teatrului Maghiar din Timisoara au inceput deja repetitiile pentru spectacolul care va deschide urmatoarea stagiune, o coproductie internationala in regia lui Hajdu Szabolcs.

teatrului maghiar stat csiky gergely naive sim emese csata zsolt
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1201 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009382 (s)