News Flash:

PESTA porcina africana I Un europarlamentar cere 110 milioane de euro de la UE pentru fermierii romani/ Lider PNL: Virusul, raspandit de oameni neinformati si fara incredere in autoritati

30 August 2018
734 Vizualizari | 0 Comentarii
pesta porcina

Europarlamentarul PNL, Siegfried Muresan, a depus, joi, doua amendamente la Proiectul de buget al Uniunii Europene pentru 2019, prin care cere alocarea de 110 milioane de euro pentru fermierii din Uniunea Europeana, inclusiv din Romania, afectati de pesta porcina africana.
„Deputatul european Siegfried Muresan (PPE / PNL) a depus astazi doua amendamente la Proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) pentru anul 2019 prin care solicita alocarea, in total, a 110 milioane de euro pentru despagubirea fermierilor din statele membre ale Uniunii Europene afectati de pesta porcina africana, inclusiv fermierii din Romania”, a transmis europarlamentarul PNL, Siegfried Muresan, intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

Europarlamentarul PNL cere in cele doua amendamente depuse ca 100 de milioane de euro sa fie destinati fermierilor afectati, iar 10 milioane de euro sa mearga la Fondul privind masurile de urgenta legate de sanatatea animalelor si plantelor.

„Astfel, primul amendament al lui Siegfried Muresan prevede alocarea a 100 de milioane de euro catre Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru masurile specifice destinate fermierilor afectati de pesta porcina africana. In cel de-al doilea amendament, deputatul european solicita cresterea cu 10 milioane de euro, de la 50 de milioane de euro, la 60 de milioane de euro, a alocarilor pentru Fondul privind masuri de urgenta legate de sanatatea animalelor si a plantelor din cadrul Programului pentru Produse si Hrana Animalelor gestionat de Comisia Europeana”, se arata in comunicatul primit.

Dupa depunerea amendamentelor, Siegfried Muresan a prezentat situatia Romaniei, explicand necesitatea aprobarii bugetului cerut.

„Numarul focarelor de pesta porcina africana din Romania creste de la o zi la alta. Avem deja 10 judete din Romania in care s-au identificat focare si alte 7 judete cu risc crescut de contaminare. Epidemia a cauzat pana acum pagube de zeci de milioane de euro pentru fermierii romani, iar aceasta suma continua sa creasca. De aceea, am cerut astazi, prin doua amendamente, alocarea a 110 milioane de euro din Bugetul Uniunii Europene de anul viitor pentru masuri privind sprijinirea fermierilor europeni afectati de pesta porcina, inclusiv fermierii din Romania”, a declarat deputatul european Siegfried Muresan dupa depunerea amendamentelor.

Europarlamentarul mai spune ca este necesara stoparea raspandirii pestei porcine, pentru a fi alocati banii, pentru ca, pana in acest moment „ autoritatile romane nu au luat nici macar masurile recomandate de Comisia Europeana pentru prevenirea aparitiei pestei porcine”.

„Dar conditia principala pentru ca acesti bani sa fie alocati si sa ajunga la fermierii romani afectati este ca Guvernul Romaniei si autoritatile romane sa stopeze raspandirea pestei porcine africane, lucru pe care autoritatile romane nu l-au facut la timp. Mai mult, autoritatile romane nu au luat nici macar masurile recomandate de Comisia Europeana pentru prevenirea aparitiei pestei porcine. Dovada acestui fapt este raportul de audit al Comisiei publicat in septembrie 2017. De aceea, cer Guvernului si autoritatilor romane abilitate sa aplice de urgenta masurile necesare pentru stoparea raspandirii focarelor tocmai pentru ca fermierii romani sa poata beneficia anul viitor de fondurile europene pe care le-am solicitat. Guvernul nu trebuie sa fie un obstacol in accesarea acestor fonduri de catre fermieri”, a adaugat deputatul european.

Proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2019 urmeaza a fi adoptat de Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene pana la finalul lunii noiembrie.

Lider PNL: Pesta porcina africana, raspandita de oameni neinformati si fara incredere in autoritati

Vicepresedintele PNL, deputatul Adrian Oros, sustine ca raspandirea pestei porcine africane a fost facuta de oameni, care nu au fost informati si nu au avut incredere in autoritati, astfel ca au ascuns faptul ca au animale bolnave in gospodarii, le-au sacrificat si au vandut animalele in alte judete.

Adrian Oros, medic veterinar de profesie, a declarat, joi, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca virusul pestei porcine a fost adus in Satu Mare si Tulcea de catre mistretii din Ucraina.

„Virusul pestei porcine a trecut si trece dintr-un judet intr-altul nu prin mistreti, ci prin oameni sau prin mijloace de transport. Oamenii nu au avut incredere in autoritati. Primul focar din acest an aparut in 10 iunie in Tulcea si abia in 28 iunie s-a convocat Centrul National de Combatere a Bolilor, si abia atunci au iesit public seful ANSVSA si ministrul Agriculturii. Oamenii au ascuns faptul ca aveau in gospodarii animale bolnave, le-au sacrificat si au vandut animalele, le-au transportat dintr-un judet in altul, astfel ca pesta porcina africana a cuprins 7 – 8 judete. Mistretii da, au adus boala din Ucraina in Satu Mare anul trecut, si in Tulcea, dar raspandirea bolii s-a facut de catre om pentru ca oamenii nu au fost informati si nu au avut incredere”, a spus Oros.

Intrebat de corespondentul MEDIAFAX ce efecte au masurile de dezinfectare prin instalarea de covorase pe drumuri si spalarea rotilor autovehiculelor cu diferite substante, Adrian Oros a spus ca acestea au efect, daca pe drum trec doar autovehicule.

„Dar daca in portbagaj sunt animale vii din zone in care evolueaza pesta porcina africana sau sunt produse din carne sau carne din animale sacrificate dupa ce au prezentat semnele de boala, virusul va trece. Autoritatile sunt incapabile sa gestioneze problema pestei porcine africane iar masurile tardive si incomplete tradeaza incompetenta Guvernului si alte interese”, a conchis deputatul liberal.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1322 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005477 (s)