News Flash:

Persoanele fara adapost, din Timisoara, ajutate de autoritati si ONG-uri, in cadrul proiectului ROOF

22 Iulie 2022
357 Vizualizari | 0 Comentarii
Persoanele fara adapost din Timisoara

Astazi, 21 iulie, la Timisoara, a avut loc un eveniment care marcheaza finalul a doi ani de munca, in cadrul proiectului ROOF. Acesta este dedicat persoanelor fara adapost din oras, cu implicarea Directiei de Asistenta Sociala a Municipiului Timisoara, si se bucura de sprijinul mai multor institutii si organizatii non-guvernamentale de profil. Subiectul principal dezbatut in cadrul evenimentului a fost problema persoanelor care nu detin un adapost in mediul urban. 

„Fenomenul persoanelor fara adapost este doar o manifestare a problemelor mai profunde si un simptom al unei societati cu dezechilibre sociale. Este nevoie sa actionam din timp, cu ajutorul unui sistem de sustinere, pentru a ajuta persoanele cu venituri foarte scazute. Impreuna cu arhitectul orasului, lucram la o strategie pentru locuintele sociale, in cadrul careia vrem sa provocam dezvoltatorii imobiliar sa aloce o anumita parte a locuintelor pe care le vor construi in scopuri sociale, ca locuinta accesibila, ori printr-un sistem propriu, ori dandu-ne noua in administrare aceste locuinte si noi putem prin sistemul nostru, ca oras, sa le oferim mai departe celor care au nevoie de ele. Pe listele celor care au cerut deja locuinta sociala se numara cateva sute de persoane.” - a declarat Dominic Fritz, primarul orasului Timisoara.

Directia de Asistenta Sociala a Municipiului Timisoara este partenera a proiectului, iar orasul Ghent este lider al acestuia. 12 organizatii publice si private din Timisoara dezbat aceasta situatie si cauta solutii pentru a diminua sau chiar elimina in totalitate fenomenul lipsei de adapost. Dorind sa execute o schimbare majora, ROOF nu ofera doar gazduire temporara, ci pune in aplicare si modelul Housing First. Asta inseamna asigurarea unei locuinte sociale si a unui suport din partea specialistilor pentru persoana care primeste noua casa. 

„Proiectul ROOF este un proiect foarte drag sufletului nostru care vine in completarea serviciilor acordate pentru persoane fara adapost de catre Directia de Asistenta Sociala Comunitara, in colaborare cu ONG-urile care ofera sprijin pentru persoane fara adapost. Astazi marcam un eveniment extrem de important, cel de finalizare a proiectului ROOF cu plan de actiune pe viitor, la care speram ca se vor alatura atat ONG-urile, cat si persoanele din comunitate, persoane care doresc sa schimbe mentalitatea cetatenilor vis-a-vis de problematica persoanelor fara adapost.” - a declarat Emese Esztero, directoarea generala interimara a Directiei de Asistenta Sociala a Municipiului Timisoara.

Pe parcursul intalnirii au fost prezentate povestile si experientele acumulate pe parcursul a doi ani de cand aceasta miscare a luat nastere. In plus, au fost dezbatute si posibilele solutii si propuneri pentru a elimina fenomenul lipsei de adapost. 

„Ne-am propus sa oferim alternative, inclusiv prin componenta de locuire. Sprijinim adulti, care sunt institutionalizati, sa faca pasul in comunitate prin servicii licentiate tip locuinta protejata. Sprijinim si persoane din comunitate cu dizabilitati destul de profunde. Incercam sa venim cu alternative care sa aiba sens din punct de vedere financiar si care sa fie operationale intr-un timp relativ scurt. Astfel, am creat pentru moment doua module de locuire, realizate din containere maritime reconditionate. Deja de o saptamana locuiesc acolo doua persoane si urmeaza sa fie construite inca trei module pana la sfarsitul anului.” – a declarat Roxana Damaschin-Tecu, de la Fundatia de Reabilitare Speranta.

In cadrul evenimentul, a mai putut fi admirata si instalatia artistica numita Acasa pe pamant, creata de artistii locali de la Artouching si prezentata de Maria Orosan Telea, cu scopul sustinerii combaterii acestui fenomen. Cei de la Teatrul Basca au pus in scena, pentru prima data, piesa de teatru Deasupra capului, care prezinta povestea de viata a unei persoane fara adapost.

Mai multe informatii despre proiectul ROOF, puteti gasi aici: https://socialtm.ro/roof/. 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1228 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004797 (s)