News Flash:

Persoanele cu dizabilitati, asistate de caini ghizi dresati cu finantare de la Guvern

15 Aprilie 2014
1185 Vizualizari | 0 Comentarii
Persoanele cu dizabilitati vor putea fi asistate de câini ghizi dresati prin programe finantate de Guvern, potrivit modificarilor aduse, marti, de Camera Deputatilor, la Legea privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Initiatorul modificarilor la Legea 448/2006 este fostul ministru al Muncii, deputatul de Arad Claudia Boghicevici (PDL), care arata, într-un comunicat de presa, ca bugetul de stat va finanta programele de asistenta cu câini dresati a persoanelor cu dizabilitati.
Potrivit comunicatului, modificarile au fost aprobate de Senat înca din noiembrie 2013, iar marti au fost aprobate de Camera Deputatilor, întrunind 337 voturi "pentru" si un vot "împotriva".
Proiectul de lege are ca obiect de completarea unui alineat privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în sensul includerii în programele nationale finantate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice a programelor de dresaj a câinilor ghizi pentru asistenta persoanelor cu handicap.
"Am depus aceasta propunere legislativa tinând cont de problemele cu care se confrunta persoanele cu deficiente de vedere din România, probleme care în final au drept consecinta dificultatea integrarii sociale a acestora. Astfel de programe exista deja în alte state din Uniunea Europeana, câinii ghizi fiind cei care ajuta persoanele cu deficienta de vedere sa se orienteze atunci când sunt nevoite sa iasa din casa", afirma, în comunicat, deputatul Boghicevici.
Potrivit sursei citate, o cercetare facuta în Marea Britanie a aratat ca acei nevazatori care au lânga ei un câine ghid sunt de doua ori mai independenti din punct de vedere al mobilitatii decât cei care nu au un asemenea câine ghid.
"De aceea am considerat ca trebuie sa sustinem astfel de persoane si în România, sa avem un program la nivel national prin care cât mai multe persoane cu deficienta de vedere sa beneficieze de ajutorul unor astfel de câini si sa avem o legislatie adecvata prin care sa cream cadrul necesar pentru formarea unor centre de pregatire a câinilor ghizi, poate chiar sa folosim câinii din centrele comunitare într-un scop nobil", se mai arata în comunicat. Mediafax.ro

caini dresati
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1321 (s) | 33 queries | Mysql time :0.045770 (s)