News Flash:

Busoi: Nu e corect ca Romania sa nu aiba acces la medicamente oncologice aparute in UE

14 Aprilie 2014
1171 Vizualizari | 0 Comentarii
busoi
Fostul preşedinte al CNAS Cristian Buşoi spune că "nu e corect" ca România să fie singura ţară din UE în care pacienţii să nu aibă acces la medicamente pentru tratamentul oncologic sau al Hepatitei C care în alte ţări există de cinci, şase, şapte ani, transmite corespondentul MEDIAFAX. "Dacă în toţi aceşti ani guvernele care s-au succedat ar fi actualizat în fiecare an lista cu 20-30 de noi medicamente, nu ne-am fi trezit în 2013că trebuie să actualizăm cu 130 de molecule şi să existe această dezbatere legată de impactul bugetar şi de creşterea taxei de clawback. (...) Se pare că în acest moment lucrurile sunt blocate, e deja o presiune publică, pentru că sunt foarte mulţi pacienţi care aşteptau, mai ales cei cu afecţiuni în domeniul oncologiei sau al Hepatitei C. Chiar îşi făceau mari speranţe că îşi vor putea începe tratamentul cu noile medicamente. Şi, iarăşi un lucru care ţine de politicile europene, nu e corect ca România să fie singura ţară din UE în care pacienţii să nu aibă acces la aceste medicamente, la care în alte ţări există acces de mai bine de cinci, şase, şapte ani pentru unele dintre cele mai vechi medicamente, care încă nu sunt la noi", a declarat fostul preşedinte al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Cristian Buşoi, duminică, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş.

Introducerea noii liste de medicamente compensate a fost amânată în mai multe rânduri, ultimul termen nerespectat fiind 1 aprilie 2014. După anul 2008, în România, pacienţii nu au mai avut acces, în regim compensat, la tratamente noi.

Procedurile privind noua listă de compensate şi gratuite ar putea fi finalizate în 2014, astfel încât pacienţii să poată avea acces la noile terapii încă din acest an, declara, în 4 aprilie, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, la Bucharest Forum/Healthcare, organizat de Institutul Aspen. "Anul 2014 trebuie să fie punct final pentru toate procedurile privind noua listă de compensate şi gratuite. Asta înseamnă să avem un mecanism complet, final, care să asigure accesul la molecule noi pe piaţa românească. Cred că împreună putem ajunge la o formulă foarte bună, îmi doresc ca acest mecanism pentru accedere pe piaţă şi, mai ales, pe piaţa de compensate să fie terminat într-un timp cât mai scurt. Îmi doresc ca anul 2014 să fie un punct final al acestor dezbateri. Indiferent dacă la iarnă sau anul viitor vor fi alţi miniştri ai Sănătăţii, important este ca împreună să lăsăm un mecanism care să fie predictibil, să permită un accees continuu, să fie sustenabil şi să aibă efecte terapeutice scontate pentru pacienţi", spunea ministrul Sănătăţii.

Bănicioiu preciza că, pentru realizarea noii liste de compensate şi gratuite şi introducerea moleculelor noi, va lucra împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM).

Demnitarul a adăugat că este adeptul unui mecanism nou în România privind actualizarea listei cu medicamente compensate şi gratuite, care să se actualizeze continuu. Mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0858 (s) | 22 queries | Mysql time :0.027504 (s)