News Flash:

Pedepse mult mai dure pentru maltratarea animalelor

20 Mai 2022
456 Vizualizari | 0 Comentarii
caine

Incepand de joi, 19 mai 2022, au intrat in vigoare noile prevederi legale privind protectia animalelor, care stabilesc sanctiuni mai aspre pentru cei care comit orice act de cruzime sau violenta asupra acestora.
 
 
Zilele trecute, pe 16 mai 2022, a fost publicata Legea nr. 138 din 2022, pentru modificarea si completarea Legii nr. 205/2004, privind protectia animalelor in Monitorul Oficial al Romaniei. Aceasta prevede majorarea pedepselor si ale amenzilor contraventionale prevazute in forma de baza a actului normativ.

Legea urmareste asigurarea conditiilor de viata si bunastare ale animalelor cu sau fara stapan, consfintind o serie de drepturi si obligatii in sarcina detinatorilor de animale. Acestia din urma au responsabilitati privind intretinerea si supravegherea animalelor, tratamentul aplicat acestora excluzand orice act de cruzime si violenta.


Varstnicii si stirile false
Numarul de situatii sesizate, in care oamenii au avut un comportament agresiv fata de animale, s-a mentinut la un nivel ridicat. Astfel a fost necesara instituirea, la nivel legislativ, unor noi norme prin care sa se limiteze abuzurile impotriva animalelor.

Conform noilor prevederi, se dubleaza si chiar tripleaza valoarea amenzilor contraventionale si limitele maxime ale pedepsei cu inchisoarea. 

Si zoofilia reprezinta infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

Majorarea limitelor speciale este necesara, deoarece creeaza premisele responsabilizarii cetatenilor, prin incadrarea faptei intr-o categorie superioara a pericolului social.

In plus, in cazul condamnarii pentru una dintre infractiunile prevazute de textul de lege, instanta poate dispune, ca pedeapsa complementara, interdictia de a detine animale, pentru o perioada de la un an la 5 ani.

Rolul pedepselor complementare este de responsabilizare a celui care a fost condamnat pentru o fapta de natura penala.

Politistii pot aplica amenzi contraventionale cuprinse intre 3.000 de lei si 12.000 de lei, in cazul constatarii urmatoarelor fapte:

nerespectarea obligatiei detinatorilor de animale de a asigura acestora un adapost corespunzator, hrana si apa suficiente, posibilitatea de miscare suficienta, ingrijire, atentie si asistenta medicala;
folosirea de animale pentru expozitii, spectacole, publicitate, realizare de filme si in scopuri asemanatoare, daca aceste activitati le provoaca suferinte fizice si psihice, afectiuni sau raniri;
abandonarea si/sau alungarea unui animal a carui existenta depinde de ingrijirea omului;
administrarea de substante destinate stimularii capacitatilor fizice ale animalelor, in timpul competitiilor sportive, sub forma dopajului;
folosirea de mijloace de dresaj, care sa provoace traume psihice sau fizice, precum si metode care prejudiciaza sanatatea ori bunastarea animalului.
Politia Romana recomanda detinatorilor de animale respectarea normelor privitoare la bunastarea si protectia animalelor, pentru a nu fi sub incidenta noilor prevederi legale, care intra in vigoare de joi, 19 mai 2022.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1248 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005816 (s)