News Flash:

„Pastreaza mereu o bucata de cer senin deasupra vietii tale". Filosofia profunda a lui Marcel Proust, concentrata in 22 ganduri geniale

18 Aprilie 2018
1542 Vizualizari | 0 Comentarii
marcel 640x320

Marcel Proust a fost un romancier, eseist si critic francez, cunoscut mai ales datorita romanului ,,In cautarea timpului pierdut”. Proust a fost unul dintre scriitorii a caror tendinta de a se autodescoperi prin prisma personajelor si a contextului literar s-au soldat printr-un mare succes. Spiritul analitic, observatia psihologica si multe alte trasaturi similare ale scriitorului l-au facut sa devina unul dintre cei mai mari scriitori francezi din toate timpurile. Iata cateva idei geniale ale lui Marcel Proust:

1. Despre ideile altora spunem ca sunt clare daca sunt la fel de confuze ca ale noastre.

2. Realitatea nu se formeaza poate decat in memorie.

3. Amintirea lucrurilor trecute nu este in mod necesar amintirea lor asa cum au fost.

4. Stilul, pentru scriitor ca si pentru pictor, este o chestiune nu de tehnica, ci de viziune. El este revelatia diferentei calitative ce exista in felul in care ne apare lumea.

5. Cauta sa ramai asa cum esti, reinsufletind mereu faptele si cuvintele tale cu o gandire creatoare, nelasand niciun loc conventiei, pentru ca ceea ce credem ca e un simplu fapt monden sau o simpla rautate, este de fapt moartea spiritului.

6. In dragoste, este mai usor sa renunti la un sentiment decat sa pierzi o obisnuinta.

7. Sa fim recunoscatori oamenilor care ne fac fericiti. Ei sunt gradinarii amabili, care fac ca sufletele noastre sa infloreasca.

8. Timpul de care dispunem in fiecare zi este elastic; pasiunile pe care le incercam il dilata; acelea pe care le inspiram il ingusteaza si obisnuinta il umple.

9. Intelepciunea nu o primim. Trebuie a o descoperi pentru noi insine, in urma unei calatorii pe care nimeni nu poate sa o faca pentru noi.

10. Atat in nelinistea dureroasa cat si in dorinta fericita, iubirea este cerinta unui tot. Ea nu se naste si nu rezista decat daca o parte ramane de cucerit. Nu iubim decat ceea ce nu posedam in intregime.

11. In tinerete, un barbat viseaza sa posede inima femeii pe care o iubeste; mai tarziu, simtamantul ca poseda inima unei femei ii este indeajuns pentru a se indragosti de ea.

12. Cauta si pastreaza mereu o bucata de cer senin deasupra vietii tale.

13. Amintirea unei imagini nu reprezinta decat regretul unei clipe, iar casele, drumurile, strazile sunt, din pacate, fugitive precum anii.

14. Iubirea e dovada evidenta ca realitatea conteaza foarte putin.

15. Totul nu e ca te pierzi, ci ca nu te mai regasesti.

16. Viata – pe care n-o vedeam decat prin numele ei.

17. Fiecare din prietenii nostri are atatea cusururi proprii, incat ca sa continuam sa-i iubim, suntem siliti sa incercam sa ne consolam de ele gandindu-ne la talentul lui, la bunatatea, la dragostea lui sau, mai degraba, sa nu tinem seama de ele, desfasurand in acest scop toata bunavointa noastra.

18. Caci instinctul iti impune datoria, iar inteligenta iti pune la dispozitie pretexte pentru a o evita.

19. Ciudateniile oamenilor simpatici ni se par enervante, dar nu exista om simpatic care sa nu fie si ciudat.

20. Dintre ideile care ne dau cea mai mare fericire, nu e nici una care sa nu fi luat de la o alta idee straina sau vecina puterea esentiala care-i lipsea.

21. Sa ne cufundam in galeriile cele mai subterane ale somnului, unde nu patrunde nicio rasfrangere din trezie, unde nicio raza din memorie nu lumineaza monologul interior.

22. Adevaratul act al descoperirii nu consista in a gasi pamanturi noi, ci in a vedea cu ochi noi.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1131 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005178 (s)