News Flash:

Parlamentul European cere etichetarea originii tuturor tipurilor de carne consumate in UE

7 Februarie 2014
1205 Vizualizari | 0 Comentarii
Parlamentul European a cerut, joi, o etichetare care sa indice originea tuturor carnurilor consumate în UE si a respins argumentul costului invocat de Comisia Europeana pentru a refuza aceasta masura.
Rezolutia adoptata cu 368 de voturi pentru, 207 împotriva si 20 de abtineri în ultima zi a sesiunii plenare de la Strasbourg este o dezaprobare a Executivului de la Bruxelles.
Parlamentul European întelege în acest fel sa trimita decizia statelor membre, chemate sa se pronunte cu privire la o astfel de etichetare pentru a calma îngrijorarile provocate de fraudele multiple.
"Consumatorii vor sa stie exact ce se afla în farfuriile lor", a sustinut eurodeputata ecologista franceza Michèle Rivasi.
"Pâna în prezent, doar carnea de vita beneficia de o etichetare ce indica provenienta animalului. Noi cerem ca toate tipurile de carne - pasare, porc, oaie, capra - sa faca obiectul unei informari mai detaliate, prin etichetarea locului de nastere, de crestere si de sacrificare a animalului, ceea ce Comisia nu propune astazi", a deplâns ea.
"Comisia Europeana propune reguli minimaliste doar cu mentiunea locului de sacrificare si uneori a locului de crestere ... Este inacceptabil! Pentru noi, Comisia Europeana trebuie sa îsi revada documentul", a declarat la rândul sau eurodeputata conservatoare franceza Sophie Auconie (UDI).
Franta este tara cel mai afectata de scandaluri de frauda privind carnurile din produsele semipreparate. Dar exasperarea fata de inertia Comisiei este generala. "Avem deja aceste reguli pentru carne de vita. Nu vad de ce nu am avea aceleasi norme pentru porc, pui, oaie si alte carnuri de animale", a sustinut europarlamentarul laburist britanic Glenis Willmott, care a pregatit rezolutia adoptata joi.
Etichetarea originii carnii de vita a fost impusa în UE în 2002, dupa boala vacii nebune care a decimat numeroase bovine în Marea Britanie.
"Acest vot este un semnal pentru a reoferi încredere consumatorilor", a comentat Monique Goyens, directoarea generala a BEUC, organizatia europeana pentru apararea consumatorilor.
"Deputatii au auzit vocile a 90 la suta dintre cetatenii europeni care au cerut sa stie de unde vin carnurile pe care le cumpara. Comisia sper sa nu ramâna surda la acest apel", a conchis ea.
Comisia Europeana sustine ca nu a primit mandat pentru a face o propunere de lege si invoca un pret mai mare cu 15 pâna la 50 la suta pentru industrie, care va fi refuzat de majoritatea statelor membre. Mediafax.ro

parlamentul european comisia europeana monique goyens
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0766 (s) | 22 queries | Mysql time :0.021824 (s)