News Flash:

Parcul Central din Timisoara, gata abia in martie 2019

10 Octombrie 2018
1035 Vizualizari | 0 Comentarii
parc

Timisorenii se vor putea plimba din nou prin Parcul Central abia din primavara anului viitor, cand primarul le garanteaza ca gradina vieneza a Timisoarei va arata „superb”. Transformarea costa aproape 8 milioane de lei si a inceput in urma cu aproape un an si jumatate.

Santierul de la Parcul Central a inceput inca din vara anului trecut. Dupa aproape un an si jumatate de lucrari, cu pauze destul de mari urmare a furtunii din 17 septembrie 2017, muncitorii au revenit la munca, prin luna mai. Durata estimata a lucrarilor de executie era de 12 luni de la semnarea ordinului de incepere a lucrarilor.

Santierul a fost deschis de asocierea de firme Lovrintim SRL – Rogera Prest Com, care a oferit un pret de aproape 7,8 milioane de lei cu tot cu TVA, fata de cele aproape 14 milioane de lei estimate initial. Conform proiectului, parcul sufera o transformare completa, urmand sa aiba un aspect de gradina vieneza. Modernizarea presupune reabilitarea aleilor, refacerea treptelor de acces, construirea unui sistem de irigare, plantarea de arbori, planete, arbusti, gard viu si gazon si amplasarea de mobilier nou. Din primavara anul viitor, Parcul Central ar trebui sa arate ca o gradina vieneza, proiectul fiind inspirat de gradinile Palatului Schönbrunn.

Desi a spus in nenumarate randuri ca parcul le va fi redat timisorenilor inca din luna noiembrie a acestui an, primarul Nicolae Robu sustine ca abia la primavara va fi gata santierul.

    „In Parcul Central se face o mobilizare generala. Se lucreaza la plantari de gazon si de arbori, dar si la conturarea stemei orasului. Iarna nu se va putea lucra. Inaugurarea se face la primavara. Probabil la sfarsit de martie va fi efectiv predat parcul finalizat. Parcul Central va iesi superb si-l vom adauga la zestrea de parcuri frumoase ale orasului inca unul, ridicat la alte cote decat a fost pana acum”, a declarat, marti, edilul-sef.

In timpul santierului, in Parcul Central sau Parcul „Anton Scudier” s-au gasit si vestigii, fragmente de vase din Epoca Bronzului, fragmente de oase de om si chirpici de locuinte. Au fost probleme si cu dirigintele de santier, iar municipalitatea abia prin mai a reusit sa incheie un nou contract, cu un alt specialist.

Detalii din proiect: ce presupune transformarea

Toate aleile sunt refacute cu pavaj nou si este instalat un sistem automat de udare a spatiilor verzi, este amenajat un foisor pentru evenimente muzicale, dar si un amfiteatru.

„Conceptul de modernizare pe care il propunem armonizeaza stilul peisager al fondului general al amenajarii existente cu accente in stil geometric clasic. El urmareste restaurarea partiala si accentuarea acestui stil geometric pe cele doua artere perpendiculare, prin intarirea axelor de perspectiva”, se arata in proiectul de reamenajare.

Copacii vor fi toaletati, dar se vor face si „extrageri ale subarboretului, care va fi transplantat”, vor fi amenajate peluze extinse, ce vor fi puse in valoare cu pete de culoare compacte, realizate din vegetatie pitica, formata din specii cu colorit sezonier, sustin reprezentantii primariei. Conform proiectului, printre arborii noi ce vor fi plantati in Parcul Central se numara si bradul rosu de coasta – Sequoia sempervirens, sequoia din Apuseni – Sequoiadendron giganteum, cedrul – Cedrus deodara, bradul albastru-argintiu – Picea pungens ‘Hoopsii, Metasequioa sp. sau conifere Chamaeciparis nootkatensis ‘Pendula’, Calocedrus decurrens, Cornus controversa ‘Variegata’, Ostrya carpinifolia sau Fagus sylvatica ‘Riversii’.

Foisor muzical pentru orchestra si labirint din gard viu, sub forma unei frunze de Ginkgo Biloba

Foisorul muzical este sub forma unui octogon, conform proiectului, iar pe margini va avea placute pe care vor sta scrise numele unor muzicieni romani.

    „Printre obiectivele noi care apar in parc, am avut in vedere realizarea unui foisor de muzica destinat evenimentelor culturale, in special a concertelor orchestrale in aer liber, o structura de piatra si lemn cu acoperis verde patinat, armonizata stilului de amenajare. Pe toate laturile octogonale ale foisorului se vor amplasa placute inscriptionate cu nume ale unor compozitori si muzicieni romani recunoscuti pentru operele lor”, ne-au dezvaluit reprezentantii primariei.

In Parcul Central vom avea si un amfiteatru, in jurul caruia vor fi plantati stejari, care vor da impresia unei curti interioare.

    „Se vor crea doua gradene verzi in lateralele scarilor dinspre Podul Traian, iar intre cele doua scari mentionate se va crea o gradena tip amfiteatru, cu trei nivele de sedere: Gradina «Patio» prin plantarea sub forma circulara a unor specii de stejar condusi si formati sub forma unei perdele verzi, dand aspectul unei curti interioare parcului. Labirintul va fi creat din specia Lonicera nitida ‘Elegant’, toleranta la semi-umbra, plantata sub forma unei frunze de Ginkgo Biloba, aproape de arborele existent cu acelasi nume”, au completat reprezentantii municipalitatii.

Mese de sah pentru nevazatori

Parcul Central va avea o zona numita „Sahul verde”, un spatiu de trecere de la stilul geometric la cei peisager, prin amenajarea unui caroiaj realizat din gazon intercalat cu dale din granit compozit, insotit de piese de mari dimensiuni.

Locul preferat al pensionarilor din Timisoara, cel cu mesele de sah, nu va disparea, ci va fi transformat. Piateta sahistilor va fi refacuta si extinsa spre o piateta nou infiintata in jurul statuii B.H. Delavrancea.

Parcul „Scudier” va avea pergole noi, de cinci tipuri, cu aspect clasic, formate din piatra si din lemn. Toate piatetele vor fi reamenajate, chiar reproiectate – Monumentul Ostasului Roman, Al. Mocioni, Vincentiu Babes, Babu St. Delavrancea – „ca zone de sedere, de odihna si de contemplare”.

Parcul Central „Anton Scudier” este unul dintre parcurile de referinta ale Timisoarei, cu o suprafata de opt hectare, dar si unul dintre cele mai vechi parcuri ale orasului.

Lucrarile, estimate la 14 milioane de lei, se vor face cu aproape 8 milioane de lei cu TVA, adica aproape 1,7 milioane de euro. Termenul final al lucrarilor de executie este luna ianuarie 2019, insa va putea fi prelungit cu lunile de iarna.

 

sursa:tion.ro


timisorenii parcul central timisoarei superb santierul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1289 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005150 (s)