News Flash:

TIMISOARA, primul oras din Romania care are transport public pe APA

4 Octombrie 2018
1183 Vizualizari | 1 Comentarii

Timisoara a devenit, incepand de joi, primul oras din Romania care are transport public pe apa, dupa ce municipalitatea a cumparat sapte vaporase pentru efectuarea de curse pe Bega. Un bilet de calatorie costa un leu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Timisoara are, incepand de joi, cinci subsisteme de transport public in concept intermodal. Asta dupa ce la transportul public cu autobuzele/minibuzele, troleibuzele, tramvaiele si bicicletele, s-a adaugat cel cu vaporasele pe Bega.

Astfel, Timisoara a devenit primul oras din Romania care are transport public pe apa.

“Totul este gandit in concept intermodal, adica sunt conexiuni cu diverse mijloace de transport, de la o statie a unui subsistem inspre statii ale altor subsisteme. Desigur ca nu este realizata la scara globala aceasta conexiune, dar ne preocupa sa facem ca intr-un timp cat mai scurt sa avem astfel de conexiuni totale in orasul nostru. Vrem sa incurajam transportul public si profitam de faptul ca Timisoara are o apa precum Bega. Vaporasele sunt foarte confortabile, au 50 de locuri, avem sapte astfel de vaporase, dar incepem cu trei transportul public, pentru ca este un experiment. In primul rand, vrem sa vedem care este cererea, vom tine evidente foarte clare cine, unde urca si unde coboara. Vom face adaptari continue, la cerere. Evident ca acum nu este perioada din an cea mai potrivita, pentru ca in curand va veni iarna si vom intrerupe transportul pe Bega, dar vom relua in primavara si vom fi in permanenta preocupati sa facem ajustari incat acest subsistem sa functioneze cat mai bine”, a declarat primarul Timisoarei, Nicolae Robu, care a participat la cursa inagurala cu vaporasul “Decebal” pe Bega.

 Potrivit primarului Timisoarei, pentru o cursa completa, de la statia Ardealul la Uzina de Apa, un vaporas consuma patru litri de motorina, adica aproximativ 20 de lei.

“Eu cred ca este foarte rentabil. Va fi nevoie de timp pana oamenii se obisnuiesc cu vaporasele. Aici nu exista ambuteiaje, nu ai cu cine sa intri in conflicte in intersectii, pentru ca nu exista asa ceva. Drept urmare, se circula fluent, nu cu viteaza foarte mare, in linie dreapta aproape. Drept urmare, se ajunge foarte repede la destinatie”, a afirmat Nicolae Robu.

 Directorul Societatii de Transport Public Timisoara, Nicu Bitea, a declarat ca, in acest moment, sunt angajate doar 26 din cele 67 de persoane necesare pentru efectuarea transportului in comun cu toate cele sapte vaporase.

“Circula sapte vaporase, nu trei, dar prin rotatie, pentru ca avem nevoie un pic si de personal din punctul asta de vedere. Chiar in aceasta saptamana am mai angajat un timonier, in cursul saptamanii viitoare asteptam un nou coleg timonier si atunci vom acoperi toate vaporasele cu tot ce inseamna partea de capitani si timonieri, si mai angajam si marinari. Chiar discutam saptamana trecuta ca vom face relocari din cadrul societatii, din cadrul personalului, pentru a cursa angajatii nostri sa devina marinari si sa acoperim toate cele 67 de posturi necesare pentru transportul public in comun cu vaporasele. In acest moment avem 21 de marinari, trei timonieri si doi capitani. Obligatoriu trei vaporase sunt pe traseu in fiecare zi”, a explicat Nicu Bitea.

 Cele sapte vaporase au fost cumparate de Primaria Timisoara cu aproximativ doua milioane de euro ca obligativitate in cadrul proiectului european de sase milioane de euro de reabilitare a malurilor Begai. Transportul public de persoane pe Bega a fost reluat dupa 51 de ani de la sistarea lui.

 Vaporasele vor circula in regim de transport in comun cinci zile pe saptamana, de luni pana vineri, sfarsitul de saptamana fiind destinat curselor de agrement. Contravaloarea unei curse cu vaporasele va fi de un leu, iar in weekend cursele sunt gratuite. Biletele pot fi cumparate de la un angajat al STPT pe vapor, fiecare ambarcatiune fiind dotata cu casa de marcat. Categoriile sociale beneficiare de gratuitati pe transportul public local vor circula gratuit.

 Traseul de la statia Ardealul si pana la Uzina de Apa are 7,2 kilometri, iar o cursa este efectuata in aproximativ 50 – 55 de minute.

 

Galerie Foto

vaporas13
timisoara romania transport public apa vaporase
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1197 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006637 (s)