News Flash:

Mugur Isarescu, ANUNT IMPORTANT DESPRE SALARIILE ROMANILOR!

14 Februarie 2017
1320 Vizualizari | 0 Comentarii
mugur isarescu1
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat cu ocazia prezentarii raportului asupra inflatiei ca banca centrala nu este impotriva cresterii salariilor, iar el, personal nu vede posibilitatea ca cineva sa mai poata opri cresterile salariale. Drept care politica fiscala ar trebui sa fie ceva mai restrictiva pentru ca nu mai exista loc pentru reduceri de impozite.
„De doua trimestre obeservam aceasta crestere a tensionarii pe piata muncii (n.r.- indicator nou al BNR, calculat ca raport intre rata locurilor de munca si rata somajului). Una din caracteristici este cresterea salariilor. Totusi, noi nu suntem impotriva cresterii salariilor. Este ceva absolut normal din moment ce avem granitele deschise si omul se poate duce oricand sa lucreze in alta parte. Personal, pentru ca nu am inca o sustinere din partea colegilor mei, ei sunt mai clasici, eu am ajuns sa fiu ceva mai modern, nu vad nici o capacitate, nici o institutie si nici o politica in Romania care sa mai opreasca cresterea salariilor", a declarat Mugur Isarescu. In acest context, el a spus ca ar trebui sa fim mult mai atenti la politica fiscala si mai ales sa fim atenti la impozite pentru ca nu mai este deloc loc de reducere a acestora.
Guvernatorul a explicat ca indicatorul tensionarea pietei muncii, ca orice indicator nou poate fi si interpretabil, dar ca el este in perfect acord cu ce spun antreprenorii. Drept care, principala tendinta observata pe piata muncii este legata de angajarile in zona serviciilor, care apare de doua trimestre ca un adevarat motor al angajarilor noi si de o scadere a absorbtiei in zona industriilor si constructiilor. Astfel, in perioada iulie-noiembrie 2016, efectivul salariatilor din economie si-a pastrat ritmul relativ robust de crestere inregistrat in trimestrul II 2016 (+3,4 la suta in termeni anuali). Un aport consistent l-a avut zona serviciilor de piata, care a absorbit 65% din cererea neta de locuri de munca in primele 11 luni ale anului.
"In schimb, capacitatea industriei de a crea locuri de munca in economie s-a diminuat, contributia sa la cresterea numarului de salariati din economie scazand de la circa 30 la suta, in medie, in perioada 2014-2015 la doar 18 la suta in prezent. In plus, extinderi consistente ale schemelor de personal se observa doar in ramurile producatoare de componente auto, in timp ce companiile care activeaza in alte sectoare industriale adopta o politica de personal prudenta (industria alimentara, metalurgia) sau recurg chiar la disponibilizari (industria usoara, prelucrarea titeiului, industria extractiva, industria energetica)", precizeaza ultimul raport pentru tintirea directa a inflatiei..
Analizand evolutia somajului, angajarilor si cererii agregate de munca, raportul constata astfel, tensionarea progresiva a pietei muncii. Pentru viitor, atat rezultatele studiului Manpower, citat de BNR, cat si sondajul CE-DG ECFIN indica pentru trimestrul I 2017 intentii solide de angajare in servicii, dar si in industrie, precum si o relativa stabilitate in constructii.
In schimb, in cazul comertului perspectivele sunt divergente: studiul Manpower indica cele mai ridicate asteptari de angajare din semestrul II 2008, in timp ce sondajul CE-DG ECFIN semnaleaza restrangerea semnificativa a numarului de salariati (rezultat in contradictie cu extinderea lanturilor de magazine si cu cresterile de salarii si facilitatile anuntate de acestea in scopul atragerii de personal).
In intervalul iulie-noiembrie 2016, dinamica anuala a castigului salarial mediu net s-a plasat in jurul valorii consemnate in trimestrul II 2016 (13,4 la suta, respectiv -0,2 puncte procentuale). Temperarea se datoreaza salariilor din sectorul privat care nu au inregistrat mari cresteri. In sectorul bugetar, castigul salarial mediu net a continuat sa avanseze (pana la 21,0 la suta). O noua accelerare a dinamicii salariului mediu este anticipata pe parcursul trimestrului I 2017, ca urmare a majorarii salariilor in sectorul bugetar 13, precum si a cresterii salariului minim brut pe economie pana la 1 450 de lei (+16 la suta) in luna februarie.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1267 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009097 (s)