News Flash:

Motiunea simpla impotriva ministrului Sanatatii, dezbatuta luni in Camera Deputatilor

7 Mai 2018
1005 Vizualizari | 0 Comentarii
sorina pintea

Motiunea simpla impotriva ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, care se intituleaza , va fi dezbatuta, luni, in Camera Deputatilor, urmand ca miercuri sa se dea votul final.
Este pentru a doua oara cand liberalii depun motiune simpla impotriva ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, dupa ce Biroul permanent al Camerei Deputatilor a decis returnarea catre PNL a motiunii simple privind Sanatatea, cerand totodata refacerea acesteia.

”Titlul s-a adresat catre doi ministri - Sanatate si Munca, ori legislatia spune foarte clar: o motiune simpla este adresata catre un singur ministru”, a declarat secretarul Camerei Georgian Pop (PSD).

Deputatul PNL, Florin Roman, a anuntat, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, redepunerea motiunii simple impotriva ministrului Sanatatii, Sorina Pintea.
”Avand in vedere ca Biroul Permanent a respins in sedinta de saptamana trecuta depunerea (dezbaterea - n.r.) motiunii PNL, invocand un titlu necorespunzator, revenim cu depunerea motiunii pe Sanatate. Am schimbat si titlul motiunii, ca sa nu mai deranjeze pe nimeni, care se intituleaza <PSDragnea duce sanatatea in moarte clinica>. Sper ca de data asta sa putem dezbate aceasta motiune, sa vedem padurea de copaci, sa vedem ca in timp ce noi nu gasim timp sa dezbatem aceasta motiune se fac statele de plata pe luna anterioara si cei de la financiar nu stiu cum sa faca statele de plata, cu ce fel de sporuri, sa vedem ca medicii de familie sunt dusi la pierzanie, sa vedem ca lipsesc medicamentele din spitale, sa vedem ca se pierd finantarile pe spitalelele regionale, sa vedem ca mor oameni in spitale - 200 de decese in gloriosul dvs. mandat si cred ca sunt problemele cu adevarat importante asupra carora trebuie sa ne aplecam daca vrem sa vedem cu adevarat ca sunt probleme, ca oamenii se pregatesc de greva generala pentru ca ceea ce spuneam inca din urma cu trei-patru luni ca acel regulament de sporuri a generat haos se confirma. Cine nu vrea sa inteleaga treaba asta sa se uite ca din pixul ministrului plafonul este de 29% la Spitalul Universitar, dar dna Pintea merge in vacanta cu dna manager, la Pantelimon e 18%, in alte locuri sporurile sunt efectiv facute din pix de dna ministru”, a spus in plenul Camerei Deputatilor liberalul Florin Roman.

"Dupa 15 luni de guvernare PSD-ALDE, tot sistemul de sanatate este dat peste cap de o lege absurda a salarizarii, de lipsa tot mai acuta a dotarilor spitalicesti, de plafoane insuficiente pentru realizarea de analize medicale, de un deficit acut de personal de specialitate. Consecinta: copiii si adultii mor cu zile in spitale. Medicamentele si vaccinurile ori nu sunt, ori zac prin depozite. Bolnavii de cancer sunt umiliti si nu li se asigura medicamentele minimale, iar bolnavilor de hepatita li se refuza tratamente moderne", sustin liberalii in textul motiunii simple.
PNL mai acuza coalitia de guvernare si implicit pe ministrul Pintea ca prin cresterile salariale din sistemul de sanatate au fost creati "angajati de mana a doua" care au avut veniturile "ciopartite".
"Cresterile salariale din Sanatate produc „angajati de mana a doua”, ale caror salarii au fost ciopartite prin lege, fara niciun fel de explicatie sau logica si se bazeaza pe o intoxicare publica masiva despre dimensiunea cresterilor salariale. Problemele salarizarii din Sanatate, asa cum apar acum prin focare de proteste ale unor categorii de angajati, sunt doar varful icebergului. Ca sa fie clar cat de mare este haosul din sistem si intoxicarea pesedista: sunt multe cazuri de personal medical care nu au primit nici macar 25%, care sa compenseze trecerea contributiilor de la angajator la angajat – rezultatul fiind o scadere masiva a salariilor", mai explica PNL in document.

Liberalii mai sustin ca medicii de familie sunt vazuti ca niste dusmani ai sistemului medical.

"Medicina preventiva este tratata ca o Cenusareasa, iar medicii de familie sunt tratati ca niste dusmani ai sistemului medical. In toate tarile europene din bugetul de sanatate o cota de minim 10 %, desi media este de 13-14% la nivel european, se duce catre medicina preventiva, catre medicina de familie. La noi alocarile de la bugetul de sanatate catre medicina de familie abia daca se ridica la 5,8%, ceea ce nu inseamna nici macar subzistenta. Medicina preventiva este tratata ca o Cenusareasa, iar medicii de familie sunt tratati ca niste dusmani ai sistemului medical. In toate tarile europene din bugetul de sanatate o cota de minim 10 %, desi media este de 13-14% la nivel european, se duce catre medicina preventiva, catre medicina de familie. La noi alocarile de la bugetul de sanatate catre medicina de familie abia daca se ridica la 5,8%, ceea ce nu inseamna nici macar subzistenta", potrivit sursei citate.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1254 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005871 (s)