News Flash:

Ministrul Educatiei: Pentru participarea la ora de religie ar putea fi facuta o cerere pe ciclu de invatamant

13 Februarie 2015
1230 Vizualizari | 0 Comentarii
Elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singura data pe ciclu de invatamant, primar, gimnazial si liceal, exceptie facand anul scolar 2015-2016, cand isi vor exprima optiunea indiferent de anul de studiu, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.
"Sustinem ideea sa se faca cerere pentru participarea la ora de religie o singura data pe ciclu, primar, gimnazial liceal, cu exceptia acestui an, cand se impun masuri tranzitorii", a spus ministrul Educatiei.
Potrivit lui Sorin Cimpeanu, dupa decizia Curtii Constitutionale privind participarea elevilor la ora de religie, Ministerul Educatiei va stabili si modul in care va fi reglementata noua prevedere.
"Din septembrie 2015, orele de religie sunt obligatorii pentru Ministerul Educatiei si pentru scoli, si optionale pentru elevi. Asadar, modificarea face referire la faptul ca, in noul an scolar, elevii vor trebui sa faca optiuni cu privire la participarea la ora de religie, fata de anul trecut, cand au facut optiuni cei care nu au vrut sa faca religia. Locul disciplinei este acelasi", a precizat ministrul Educatiei.
Sorin Cimpeanu declara recent ca Ministerul Educatiei si unitatile de invatamant vor avea obligatia sa treaca religia in programa scolara ca materie optionala pentru elevi doar incepand din anul scolar 2015-2016.
In consecinta, elevii care nu au facut cerere in septembrie 2014 ca nu doresc sa participe la orele de religie, vor merge in continuare la aceste cursuri pana la sfarsitul anului scolar actual.
Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, prevazuta in Legea educatiei, este neconstitutionala, oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta doar de cei care vor sa studieze disciplina.
CC arata, in motivarea deciziei, ca oferta educationala pentru aceasta disciplina este de natura sa afecteze libertatea de constiinta.

sorin cimpeanu ministrul educatiei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1391 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006811 (s)