News Flash:

Ministerul Sanatatii va compensa integral medicamente pentru cancer, epilepsie si boli endocrine

18 Aprilie 2014
1236 Vizualizari | 0 Comentarii
Ministerul Sănătăţii (MS) vrea să introducă mai multe medicamente pe lista celor compensate sută la sută, printre acestea regăsindu-se tratamente utilizate în cazul epilepsiei şi al unor boli endocrine, neurologice degenerative şi oncologice. Conform unui proiect de hotărâre de guvern postat, joi, pe site-ul ministerului, în vederea dezbaterii publice, lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate se va completa cu Stiripentol, denumirea comună internaţională utilizată în tratamentul epilepsiei. Este vorba despre compensare integrală în cazul pacienţilor care beneficiază de tratament ambulatoriu.

Tot de compensare integrală vor beneficia pacienţii care suferă de afecţiuni endocrine (guşă endemică, insuficienţă suprarenală cronică, diabetul insipid, mixedemul adultului, tumori hipofizare cu expansiune supraselară şi tumori neuroendocrine) pentru produsul Pasireotidum. Nouă produse destinate tratamentului oncologic al pacienţilor incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc vor fi, şi ele, compensate integral. Acestea sunt: Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus şi Ruxolitinibum.

Sublista cu denumiri comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim de compensare 100% este completată de Ambrisentanum, pentru hipertensiunea pulmonară.

Tafamidis, destinat tratamentului medicamentos al bolnavilor cu boli neurologice degenerative - scleroză laterală amiotrofică, va fi şi el inclus pe lista compensatelor.

Vor mai beneficia de compensare sută la sută Bosentanum (scleroză sistemică şi ulcere digitale evolutive), Romiplostimum (purpura tromocitopenica imună cronică la adulţii splenectomizaţi si nesplenectomizaţi) şi Sapropterinum (pacienţi adulţi şi copii cu hiperfenilalaninemie diagnosticaţi cu fenilcetonurie sau deficit de tetrahidrobiopterina -BH4).

Tot compensare integrală va fi acordată pentru Plerixafor, utilizat în cazul transplatului medular.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu, declara, marţi, la conferinţa MEDIAFAX cu tema "Bolnavul cu epilepsie, de la integrarea socială la accesul la tehnici terapeutice noi", că un număr de 14 medicamente pentru care nu există alternativă terapeutică, printre care şi cele pentru boala Dravet, vor fi incluse pe lista de compensate din luna mai, cel mai târziu iunie.

"Vorbim depre epilepsiile rare, mai ales boala Dravet, care au nevoie urgentă de alternativă terapeutică, aşa-numitele medicamente orfane, şi pentru care vom introduce pe listă primele medicamente cel mai târziu la începutul lunii iunie", a spus Savu.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, declara că suma alocată pacienţilor cu epilepsie în acest an era insuficientă şi în acest sens s-au primit mai multe sesizări, astfel că s-a decis creşterea acesteia de la 2,66 milioane de lei la 4,65 milioane de lei. Mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0824 (s) | 22 queries | Mysql time :0.023246 (s)