News Flash:

Ministerul Educatiei Nationale a decis un cod de etica in scoli, pentru combaterea coruptiei

14 Ianuarie 2014
1169 Vizualizari | 0 Comentarii
Un cod de etica pentru scoli ar trebui sa fie elaborat pâna la 15 iunie, iar cadrele didactice care îl încalca ar urma sa fie sanctionate si sa nu mai poata face parte din acest corp profesional, masura vizând combaterea coruptiei, a anuntat secretarul general adjunct al MEN, Gabriel Ispas.
Secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale (MEN) a declarat, marti, într-o conferinta ca le-a transmis directorilor de scoli ca ministerul a declansat "o cruciada împotriva coruptiei din educatie" si i-a invitat pe toti "sa fie parte a rezolvarii problemei si nu cauza a solutiilor".
"Dupa ce am aprobat strategia anticoruptie, vom aproba si codul etic si vom discuta despre problema de nedemnitate profesionala, pentru ca, atunci când discutam de nedemnitate profesionala, persoana care a fost sanctionata pentru acest lucru sa nu mai poata niciodata sa faca parte din acest corp profesional", a mai spus Ispas.
El a mai mentionat ca acest cod etic va putea fi valabil în învatamântul preuniversitar românesc timp de 20 - 30 de ani.
"Facem acest lucru pentru a-i ajuta pe profesori, pentru a-i ajuta pe toti actorii sa facem un învatamânt mai bun, (...) nu discutam numai despre bani. Profesorul nu s-a transformat în otreapa scocietatii. Sunt atât de multi profesori cu calitati extraordinare, încât astfel de specimente nu trebuie sa întineze imaginea corpului profesional", a mai spus Ispas.
Secretarul general adjunct a mai spus ca Ministerul Educatiei a înregistrat, online, 299 de sesizari de fapte de coruptie, dar nu toate s-au confirmat.
"Sesizarea de la Scoala 10 a avut numarul 298. (...) Cele mai multe sesizari se refera la fondul clasei, implicarea învatatorilor, profesorilor si dirigintilor în colectarea de bani sau vânzarea materialelor auxiliare sau sugerarea de catre cadrele didactice a achizitiei anumitor brosuri", a completat Ispas.
Consiliul de Administratie al Scolii nr. 10 "Maria Rosetti" din Capitala a decis, în 10 ianaurie, desfacerea disciplinara a contractului de munca al învatatoarei Dana Blându, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau sa fie date de sarbatori unor angajati ai scolii. De asemenea, scoala a decis si sesizarea Parchetului în cazul învatatoarei, pentru aspecte penale care ar fi fost savârsite de Dana Blându, anchetatorii urmând sa stabileasca daca aceasta a primit în acest fel foloase necuvenite.
În ultimele zile, dupa incidentul de la Scoala nr. 10, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a primit mai multe sesizari privind colecte de bani în scoli si de luni a început cercetari vizând fondul clasei în alte trei unitati de învatamânt, respectiv Scoala Gimnaziala "Sfântul Andrei", Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" si Colegiul Economic "Costin C. Kiritescu".
Un alt caz a fost sesizat la Sectia 6 Politie din Capitala. Tatal unui copil care învata la Scoala Centrala s-a prezentat la Sectia 6 si le-a spus politistilor ca învatatoarea a amenajat în clasa un loc la perete unde copiii pedepsiti sunt umiliti, fiind pusi sa dea cu capul. Barbatul a precizat ca cel putin doi elevi au fost pusi în aceasta situatie, potrivit unor surse din Politia Capitalei.
Acesta a mai reclamat si ca elevii sunt obligati sa plateasca taxe pentru participarea la diverse concursuri. Mediafax.ro

gabriel ispas
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1249 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007459 (s)