News Flash:

Mesaje diferite de la Bucuresti si Chisinau. Dragnea: Domnule Candu, domnule Leanca, chiar nu avem curaj sa spunem ce vrem? Eu vreau sa ne unim! / Candu: Moldovenii isi doresc un stat independent, dar sunt tendinte

27 Martie 2018
905 Vizualizari | 0 Comentarii
liviu dragnea conf

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat, marti, ca vrea ca Romania sa se uneasca cu Republica Moldova, intrebandu-i pe Andrian Candu si pe Iurie Leanca: „Chiar nu avem atata curaj sa spunem clar ce vrem?”.
    „(...) As vrea sa citesc (...) articolul 8 din Actul final de la Helsinki: <<Toate popoarele au mereu dreptul, in deplina libertate, sa isi hotarasca cand si daca doresc statutul politic intern si extern, fara ingerinte exterioare si sa isi urmareasca dupa propria voie dezvoltarea politica, economica, sociala si culturala>>. Pe baza acestui articol s-a reunificat Germania. Dragii mei colegi, domnule presedinte Candu, domnule vicepremier Iurie Leanca, chiar nu avem atata curaj sa spunem clar ce vrem? Si ca sa nu existe echivoc eu o spun deschis, simplu si explicit: Eu vreau sa ne unim cu Moldova! Vreau sa fim impreuna in Europa, dar ca o singura natiune”, a declarat Liviu Dragnea, in cadrul sedintei solemne a Parlamentului, dedicata Implinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania.

Liviu Dragnea a afirmat ca va propune Biroului Permanent ca sala de plen a Camerei Deputatilor sa poarte numele primului presedinte al Parlamentului reunificat al Romaniei Mari, Vasile Stroescu.

„Romania a fost puternica atunci cand a fost unita si va fi unita si va fi puternica. Acesta este idealul nostru (...) Voi propune Biroului Permanent ca aceasta sala sa se numeasca sala Vasile Stroescu. Vasile Stroescu a fost primul presedinte al Parlamentului reunificat al Romaniei Mari”, a spus Liviu Dragnea.
Candu, intrebat de unire: Moldovenii isi doresc un stat independent, dar sunt tendinte

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a declarat marti, la Bucuresti, ca cetatenii moldoveni isi doresc un stat independent si cu un traseu spre Uniunea Europeana, in contextul in care Liviu Dragnea a vorbit despre unirea Romaniei cu Republica Moldova.

"La ora actuala exista opinii diferite in Republica Moldova, trebuie luat in considerare ce vor cetatenii, azi isi doresc sa fie Republica Moldova stat independent, dar sunt tendinte.Scopul nostru e sa ducem Republica Moldova cat mai aproape ce Uniunea Europeana", a declarat Andrian Candu, presedintele Parlamentului Republicii Moldova.

Candu sustine ca trebuie urmarit ce se intampla si in plan regional.

"Pot sa spun ca Republica Moldova se confrunta cu multe provocari, mai ales in contextul electoral din acest an, stiti cine e presedintele Republicii Moldova, care sunt fortele inclusiv de Federatia Rusa si serviciile secrete, ce se intampla in plan regional, cu siguranta, noua celor de la Chisinau si clasei politice nu ne vine deloc usor. Trebuie sa facem in asa fel incat cetatenii sa aiba siguranta zilei de maine si sa nu avem chestiuni chiar tragice", a mai spus Candu.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova: Avem nevoie de o Romanie puternica

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a declarat, marti, la sedinta solemna din Parlament, cu prilejul implinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, ca Republica Moldova are nevoie de o Romanie puternica si de sustinerea integrarii europene.

„Vreau sa fiti absolut siguri ca Republica Moldova are nevoie de o Romanie puternica. Nu trebuie sa ne fixam pe divergente de perspective si opinii. Ceea ce este absolut vital pentru palma de pamant care se numeste Moldova tine de consensul pe care ne dorim sa-l avem din partea clasei politice romanesti cu privire la caracterul privilegiat al relatiilor noastre si sustinerea integrarii europene ca unica optiune de civilizatie si dezvoltare. Acesta ar trebui sa fie un efort de echipa, depus in mod deschis si transparent alaturi de parteneri Romaniei din Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii, si alte state cu viziuni similar”, a sustinut Candu.

Presedintele Parlamentului moldovean a adaugat ca acesta este singurul mod prin care se poate asigura prosperitatea cetatenilor Republicii Moldova.

„Romania trebuie sa ramana cel mai fidel, solid si onest partener al Chisinaului pe traseul sau european. Nu mai avem timp sa batem pasul pe loc, sa ratam ocazii, sa ne pierdem in polemici sterile, pentru ca, cu cat societatea noastra este mai divizata, cu atat ne lipsim mai mult de sansa si perspectivele unei modernizari mai rapide”, a precizat Candu.

De asemenea, acesta a sustinut ca, la 100 de ani de la unire, Republica Moldova are de a face, din nou, cu dorinta unora de a decide in locul ei cum sa traiasca si incotro sa se indrepte.

„Prin diverse metode, directe si indirecte, prin ustensile moderne ale razboiului hibrid si ale propagandei sofisticate, se incearca sa arate cetatenilor nostri ca locul lor nu este in marea familie europeana, ci altundeva. Presiunile economice si politice din afara urmaresc distorsionarea valorilor romanesti si europene, iar razboiul propagandistic la care ma refer, sponsorizat moral, ideologic si financiar, subineaza declaratiile de suveranitate si independenta ale Republicii Moldova si urmaresc revenirea in spatiul geopolitic rusesc”, a punctat Andrian Candu.

Acesta a subliniat ca temelia relatiei speciale dintre Republica Moldova si Romania se bazeaza pe comuniunea de limba, istorie, civilizatie si cultura.

„Inocularea ideii de apartenenta la un spatiu valoric strain noua, departe de cel european, cu alimentarea nostalgiilor nejustificate pe fondul crizelor politice si economice pe care le-am avut, de care ne facem vinovati si noi, politicienii, este cu atat mai grava cu cat arhitectura Securitatii din regiunea in care ne aflam este tot mai fragila”, a precizat Candu.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova a spus ca cele doua tari pot construe, impreuna, poduri, drumuri si afaceri.

„Nu putem schimba parcursul istoric si nu putem sterge cu buretele ceea ce ne-am fi dorit poate sa fie altfel. Doar putem construi impreuna, poduri, drumuri si afaceri, putem demola granitele spirituale prin limba romana ca fundament de coeziune intre noi. (...) Vreua sa va indemn sa ne vizitati cat mai des pesntru a cunoaste cat mai bine realitatile noastre, pentru a ne cunoaste unii pe altii”, a conchis Candu.


republica moldova andrian candu iurie leanca
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1132 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005199 (s)