News Flash:

Mergem in America fara vize? UE ofera SUA un termen de sase luni pentru ridicarea vizelor pentru romani - EurActiv

6 Februarie 2014
1074 Vizualizari | 0 Comentarii
Comisia Europeana a cerut SUA sa ridice vizele pentru Polonia, România, Bulgaria, Cipru si Croatia, tari ai caror cetateni înca au nevoie de viza pentru a calatori în aceasta tara, sustine EurActiv, citând surse diplomatice.
Cetatenii unor tari membre noi ale UE înca au nevoie de vize pentru a calatori în tari precum SUA, Canada si Australia.
Un Regulament care a intrat în vigoare la 20 decembrie cere tarilor UE "o reactie comuna" în problema vizelor, în special în cazurile în care tarile straine "aplica tratament diferit cetatenilor (UE)".
Potrivit EurActiv, Comisia a avertizat ca, daca în decurs de sase luni problema nu este rezolvata, UE ar putea introduce vize pentru diplomatii SUA.
Pe de alta parte, diplomati ai tarilor în cauza au precizat pentru EurActiv ca vor continua sa negocieze la nivel bilateral pentru a rezolva problema.
Conform noului Regulament, Comisia poate impune temporar vize pentru cetatenii tarilor care nu ridica vizele pentru statele europene, în decurs de sase luni.
EurActiv mai scrie ca CE a avertizat în trecut ca aceste reguli i-ar putea obliga pe diplomatii americani sa aplice pentru vize atunci când calatoresc în UE, daca Washingtonul nu ridica vizele pentru unele tari din spatiul comunitar.
Noua legislatie este o initiativa a PE, care a emis un raport în 2012, document care cuprinde si o lista cu tarile terte care mentin înca vizele pentru unele tari UE.
Canada impune vize pentru cetatenii din România si Bulgaria, în timp ce Australia are un sistem unic pentru cererile de vize din toate statele UE, dar vizele acordate românilor si bulgarilor sunt de departe cele mai putine, noteaza publicatia citata.
Potrivit unor europarlamentari, Tratatul de La Lisabona ofera noi puteri Uniunii pentru a cere ca statele sale membre sa fie tratate la fel, putând aplica un regim de reciprocitate în problema vizelor pentru SUA.
EurActiv noteaza ca Washingtonul a cerut unui numar de patru tari UE sa semneze o serie de acorduri bilaterale ca o preconditie pentru a beneficia de programul Visa Waiver.
Unul din acorduri este din 2003 si vizeaza schimbul de informatii în vederea identificarii si detectarii teroristilor si a persoanelor suspectate de terorism.
Un alt acord prevede ca tarile semnatare trebuie sa ofere date, inclusiv biometrice, despre unele persoane, cu scopul de a preveni, detecta si investiga activitati infractionale grave si terorism. SUA au semnat deja astfel de acorduri cu mai multe state membre.
Potrivit surselor EurActiv, Comisia Europeana nu priveste cu ochi buni faptul ca unele tari UE semneaza acorduri privind schimbul de date cu SUA, în absenta unui acord Washington-Bruxelles în acest sens, care ar permite protejarea drepturilor cetatenilor europeni.
Diplomati din statele care nu beneficiaza de reciprocitate în privinta vizelor au precizat EurActiv ca tarilor lor vor notifica CE despre aceasta situatie înainte de termenul limita de 9 februarie.
Conform noii legislatii, daca SUA înca aplica vize la 90 de zile dupa ce aceste tari fac notificarea, Comisia poate decide sa aplice vize "pentru anumite categorii de cetateni SUA", termen care, potrivit sursei citate, se refera la persoanele care detin pasapoarte diplomatice.
Pe de alta parte, aceeasi diplomati au precizat ca vor fi continuate negocierile bilaterale, semn ca nu îsi pun mari sperante în initiativa UE, comenteaza publicatia.
Odata cu adoptarea noului Regulament de catre Consiliu în decembrie, dupa votul PE din septembrie 2013, a fost semnata si o declaratie din partea mai multor statele membre. În declaratie se arata ca statele UE trebuie "sa ia în calcul ca în urma unor astfel de propuneri si decizii ar putea aparea si potentiale consecinte politice adverse pentru relatiile externe, atât ale Uniunii, cât si ale statelor membre".
"Acest lucru este valabil în special pentru relatiile externe cu partenerii strategici", se precizeaza în declaratia semnata de Belgia, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franta, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Olanda, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia, dar si Polonia, tara ai carei cetateni au înca nevoie de vize. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1029 (s) | 22 queries | Mysql time :0.029485 (s)