News Flash:

Medic: Masa de Pasti sa nu fie bomba calorica. De sarbatori avem tot un singur stomac

16 Aprilie 2017
1003 Vizualizari | 0 Comentarii
masa pasti2
Masa de Pasti trebuie sa contina exact ceea ce putem manca zilnic, de aceea este bine sa pastram un echilibru in alimentatie, sa nu aruncam in stomac de toate si la gramada, pentru ca acestea sunt adevarate bombe calorice si, mai mult, sa nu uitam ca de sarbatori avem tot un singur stomac, spune Simona Tivadar, medic primar diabet si boli de nutritie.

“Noi, medicii, vorbim mereu de ospetele de sarbatori. Masa de Pasti are, conform traditiei, alimente destul de grele, de aceea trebuie sa fim cumpatatiImbelsugare nu inseama multe alimente. Oamenii sa inceteze sa umple cosurile la supermarket, sa nu se mai cumpere multa mancare, doar ca sa aiba masa plina, iar apoi sa o aunce sau sa manance inutil. Ar trebui facuta lista de cumparaturi, iar tot ceea ce mananci in tot restul anului si nu are legatura cu Pastele sa fie sters de pe lista", a declarat pentru News.ro Simona Tivadar. Potrivit medicului, pe masa de Pasti nu au ce sa caute alunele, migdalele, covrigeii, nici macar salata de boeuf, pentru ca oricum produsele traditionale sunt foarte calorice. 

“Produsele netraditionale sunt si ele foarte calorice. Alimentele nu trebuie mancate toate gramada, nu trebuie sa mananci cateva oua, mezeluri, ciorba de miel, friptura de miel si cozonac la aceeasi masa. Ia-le mai omeneste! Mananca o felie de cozonac cu lapte dimineata, un ou si un pic de drob. De fapt, masa de Pasti ar trebui sa contina exact ceea ce ai putea manca zilnic. Masa nu trebuie sa fie un ospat, stropit continuu cu bautura", a adaugat Simona Tivadar, potrivit adevarul.ro. 

Specialistul in diabet si boli de nutritie a explicat cum ar trebui alcatuita masa de Pasti. "Trebuie spus neaparat: carnea de miel este indigesta. Drob cu ou, friptura de miel, ou vopsit sunt deja foarte mult, sunt o bomba calorica. Asadar, trebuie sa mancam din fiecare produs portii foarte mici si salata foarte mare. Mananca jumatate de felie de drob cu un ou si multe legume, apoi friptura cu multa salata, fara piure, mai bine spanac. Trebuie sa corelez cantitatea de glucide si de lipide cu ceea ce voi face in continuare in acea zi. De fapt, ceea ce face o masa greu de digerat sau care iti da colica biliara sunt grasimile din mancare. 

Asa ca trebuie sa fim cu ochii pe grasimea din mancare, din galbenusul de ou, uleiul pe care l-am folosit, grasimea din oaie, din drob, maioneza. Aici ar putea fi pieptanata o masa ca sa fie placuta si dietetica. Daca mananci mult, urmatoarele sapte-opt ore organismul nu mai poate digera nimic. Or asta nu este un lucru bun, organismul uman nu poate functiona asa. Trebuie sa mananci ceea ce poti digera in urmatoarele patru-cinci ore. Pentru cei care au deja unele probleme de sanatate poate fi consumata carne de ied, de curcan sau mai bine peste", a spus medicul. 

In ce priveste desertul, Tivadar a spus ca pasca este cea mai usoara prajitura. Torturile si dulciurile cu crema ar trebui sa lipseasca de pe masa de Pasti. Medicul le recomanda celor care vor sa manance dublu sau triplu fata de ceea ce ar manca in mod obisnuit sa aiba in casa colebil sau triferment. "Daca stau pe scaun si mananca cinci ore continuu, nu au ce face cu grasimea acumulata. Daca dupa masa vor cosi sau vor alerga, atunci pot manca mai mult. Altfel, grasimea acumulata va crea probleme", a adaugat medicul.

echilibru alimentatie stomac bombe calorice sarbatori alimente
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1213 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004547 (s)