News Flash:

Localnicii dintr-o comuna au alungat autoritatile venite sa eutanasieze porcii cu pesta

7 August 2018
610 Vizualizari | 0 Comentarii
pesta porcina

Este scandal in comuna Unirea, din judetul Braila, dupa ce localnicii au alungat, luni, echipele Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) venite sa eutanasieze porcii dintr-un focar de pesta porcina africana, oamenii refuzand sa le permita accesul in curti.
Localnicii din satul Valea Canepii, comuna Unirea, nu au acceptat, luni, ca animalele lor sa fie sacrificate, desi in localitate a fost confirmata prezenta pestei porcine. Autoritatile judetene spun ca oamenii au fost prost sfatuiti chiar de primar, iar cei care au refuzat au fost trecuti pe o lista.

„Au fost probleme la Valea Canepii. Cetatenii au refuzat sa permita accesul echipelor DSVA, jandarmilor si militarilor, care participa la aceste actiuni. Nu au vrut sa ne lase sa intram in curti, atunci am retras echipele, s-a facut o nota in acest sens cu cetatenii care refuza. Mai departe, legal, nu stiu ce vor pati. Pentru ca aici este o chestiune de importanta nationala si nu putem sa ne jucam cu unul vrea sau unul nu vrea. Oamenii nu constientizeaza, imi pare rau sa spun asta. Vectorul principal este porcul mistret, dar circulatia oamenilor si a masinilor este cea care in acest moment imprastie acest virus. Pentru stabilirea despagubirilor in cazul porcilor care sunt ucisi este o comisie, nu are treaba DSVSA sau Prefectura. Domnul primar minte, este cel care a agitat lumea acolo. Va spun cu subiect si predicat, si imi pare rau ca este si medic veterinar”, a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul DSVSA Braila, Gicu Dragan.

Chiar daca au fost refuzati, reprezentantii autoritatilor incearca in continuare sa-i convinga pe localnici cu vorba buna, iar pana in prezent nu au fost facute plangeri la Politie.


Conform legii, persoanele care contribuie la propagarea unei boli se pot alege cu dosar penal.

„Nu a fost necesara interventia politistilor in localitate. In situatia unui refuz se poate intocmi dosar penal pentru zadarnicirea combaterii bolilor, potrivit articolului 352 din Codul Penal. Conform legii, persoanele aflate in aceasta situatie risca inchisoare intre 6 luni si 2 ani sau amenda”, a explicat, la solicitarea MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al IPJ Braila, Laura Dan.

In zona unde au aparut noile focare ale pestei porcine africane exista si o ferma care are aproximativ 136.000 de porci. Autoritatile au luat masuri speciale astfel incat boala sa nu ajunga in complex.

„Ne concentram pe Valea Canepii, Lanurile si Tufesti. In zona de supraveghere de 10 kilometri intra si o mare exploatatie de porcine care are in jur de 136.000 de porci. In aval de aceasta ferma mai avem una intre Tichilesti si Gropeni, de 47.000 de porci. Eforturile noastre sunt in acest moment sa facem un cordon in jurul acestor ferme, ca sa nu patim ce s-a intamplat la Tulcea, pentru ca ar fi un dezastru”, a spus directorul DSVSA Braila, Gicu Dragan.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1283 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006944 (s)