News Flash:

Rectificarea adoptata de Guvern: Sanatatea, educatia si drepturile sociale primesc mai multi bani

10 August 2016
1087 Vizualizari | 0 Comentarii
ciolos
Guvernul a aprobat miercuri prima rectificare a bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale pe anul 2016, prioritatile fiind sanatatea, educatia si drepturile sociale, premierul Dacian Ciolos declarand ca este prima data cand o rectificare in an electoral nu are amprenta politica. El a declarat ca spera ca Parlamentul va da dovada in perioada urmatoare de aceeasi responsabilitate privind gestiunea bugetului ca Guvernul.
''Cred ca este pentru prima data dupa multi ani de zile cand facem o rectificare bugetara in an electoral, o rectificare fara o amprenta politica. Obiectivul nostru e de a finanta politici publice anuntate, de a acoperi nevoi reale si nu de a cauta, prin rectificarea bugetara, sa castigam voturi in detrimentul eficientei bugetare. E important sa punem mentine un echilibru al bugetului intre cheltuielile pentru investitii, cheltuielile pentru consum. Acesta e modul nostru de abordare si sper ca acest an electoral si lunile care vin sa evite tentatii care sa puna presiune nesustenabila asupra bugetului'', a afirmat premierul Dacian Ciolos.
Prin rectificarea bugetara se asigura finantarea necesara proiectelor si politicilor publice promovate de Guvern, precum si pentru punerea in aplicare a masurilor decise de Parlament, un efort bugetar cumulat de peste 3 miliarde de lei, resurse asigurate cu mentinerea deficitului bugetar la parametri asumati in bugetul de stat pentru 2016: 2,8% din PIB in termeni cash si 2,95% din PIB pe metodologia ESA, informeaza Guvernul.
Potrivit sursei citate, domeniul Sanatatii va avea asigurate resurse destinate, in principal, punerii in plata a cresterii salariilor personalului medical, finantarii programelor de sanatate si pentru de asigurare a medicamentelor compensate si gratuite. Prin bugetele Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate se aloca in plus 568,6 milioane lei, pentru asigurarea platii majorate a salariilor personalului medico-sanitar, incepand cu 1 august 2016, masura de care vor beneficia aproximativ 163.000 de persoane. De asemenea, prin rectificarea bugetara se vor asigura credite de angajament in valoare de 868,422 milioane lei, masura ce va face posibila extinderea tratamentului fara interferon al Hepatitei C pentru inca 10.000 de persoane si asigurarea medicamentelor gratuite pentru mai multi pacienti cu afectiuni oncologice (melanom malign, cancer de prostata, cancer pulmonar).
Domeniul Educatiei va primi in plus la rectificare 1,015 miliarde lei. Fondurile sunt destinate punerii in aplicare a deciziei Guvernului de majorare si corectare a salariilor personalului didactic si personalului auxiliar din invatamant, atat din preuniversitar, cat si din universitar, incepand cu 1 august 2016, pentru implementarea masurilor reparatorii adoptate de Parlament, precum si pentru finantarea unor proiecte din domeniu.
Tot prin aceasta rectificare vor fi asigurati banii necesari pentru plata titlurilor executorii castigate de cadrele didactice in anii anteriori si care ar fi trebuit platite pana la sfarsitul anului 2015. De aceste masuri vor beneficia aproximativ 280.000 de cadre didactice si auxiliare. Pentru plata acestor drepturi salariale s-au alocat, in total, 417,8 milioane lei invatamantului universitar si 597,9 milioane lei invatamantului preuniversitar.
De asemenea, a fost deblocata suma de 225 milioane de lei, bani pe care universitatile ii vor avea la dispozitie atat pentru plata drepturilor salariale, cat si pentru proiectele de investitii.
Peste 2,8 miliarde lei au fost alocati Ministerului Muncii, fonduri necesare pentru plata drepturilor sociale. Aproximativ 1,4 miliarde lei sunt destinate platii indemnizatiei pentru cresterea copilului, ajutoarelor sociale, alocatiilor de stat pentru copii, indemnizatiilor pentru persoanele cu handicap, conform masurilor stabilite de Parlament. Cealalta jumatate, respectiv suma de 1,429 miliarde lei, sunt bani necesari pentru asigurarea platii pensiilor pana la sfarsitul anului.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1166 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005114 (s)