News Flash:

LEGILE JUSTITIEI: Noi dezbateri cu SCANDAL in Parlament. Comisia Iordache, raport favorabil pe cele trei legi: Organizarea judiciara, CSM si Statutul procurorilor si judecatorilor. PNL si USR anunta ca le vor ataca din nou la CCR

26 Martie 2018
987 Vizualizari | 0 Comentarii
florin iordache3

Comisia pentru Legile Justitiei discuta luni amendamentele depuse la Senat, la proiectele de modificare a celor trei legi ale justitiei. Senatul ar putea dezbate si vota, in sedinta de luni, legile justitiei, reexaminate in Parlament ca urmare a Deciziilor CCR, in calitate de for decizional, dupa ce au fost adoptate de Camera Deputatilor.
Stelian (USR) Speram sa putem contesta legile justitiei la CCR, alaturi de PNL

USR vrea sa atace, alaturi de PNL, legile justitiei la Curtea Constitutionala, a declarat, luni, deputatul USR Ion Stelian, criticand modul in care au fost adoptate legile reexaminate in Parlament, ca urmare a Deciziilor CCR.

 "(...) Amendamentele nu s-au regasit toate in acele rapoarte si au fost chesiuni votate intr-un anumit fel in comisie si intr-o alta varianta s-au regasit in rapoarte. Iarasi o chestiune foarte grava, solicitarea USR de a fi prezenti la aceste discutii si magistratii, reprezentantii CSM, reprezentantii asociatiilor profesionale ale magistratilor, nu a fost primita de catre PSD. Au considerat dumnealor ca le stiu pe toate, ca pot face aceste texte pe genunchi si lucrul acesta va afecta (...) Speram ca dupa ce vor fi votate in Senat aceste legi, sa putem avea inca o data posibilitatea sa le contestam alaturi de PNL, daca vor dori si colegii nostri sa facem aceasta obiectie de neconstitutionalitate, impreuna noi ne-am manifestat disponibilitatea sa lucram", a declarat deputatul USR Ion Stelian.


Cupsa: PNL va ataca din nou la CCR legile justitiei

PNL va ataca din nou la CCR legile justitiei, a declarat, luni, deputatul liberal Ioan Cupsa, afirmand ca majoritatea PSD-ALDE a creat suficiente motive pentru ca legile sa fie declarate neconstitutionale.

„PNL va ataca din nou la CCR (legile justitiei-n.r.). (...) Au fost modificate in aceasta procedura de reexaminare texte care nu au fost declarate neconstitutionale de catre Curte si care nu sunt intr-o legatura directa (...) cu celelalte texte si drept urmare incalca alte Decizii ale CCR si practica in materie. (...) Nu au aplicat cu corectitudine Decizia CCR pentru acele texte care au fost declarate neconstitutionale. Au adaugat texte noi. Suficiente motive sa ne vedem la CCR si, din nou, in aceasta procedura de reexaminare”, a declarat deputatul PNL Ioan Cupsa, la finalul sedintei Comisiei speciale care a precedat sedinta de plen a Senatului, for decizional pentru legile justitiei.

Ioan Cupsa a criticat „graba si „superficialitatea” cu care au fost adoptate in Comisia speciala legile justitiei.

„Sedinta Comisiei speciale de astazi a fost de asemenea sub imperiul grabei si a superficialitatii, asa cum s-a desfasurat o buna parte ale acestei comisii speciale. (...) nu ni s-a comunicat pana azi dimineata, la ora 10:00, niciunul dintre amendamentele care urmau a fi dezbatute. (...)”, a spus Cupsa.

Legea 303/2004 privind Statutul procurorilor si judecatorilor, adoptata in Comisia speciala

Comisia speciala a adoptat, luni, un raport favorabil asupra proiectul privind Legea 303/2004 privind Statutul procurorilor si judecatorilor.

Raportul favorabil a fost adoptat cu 12 voturi „pentru” si 5 „impotriva”.

Alesii au decis ca „exista eroare judiciara imputabila judecatorului sau procurorului atunci cand judecatorul sau procurorul, in exercitarea functiei: a incalcat norme de drept material si procesual, fapt ce a condus la incalcarea drepturilor fundamentale absolute ale persoanei”.

De asemenea, au stabilit ca „statul, prin Ministerul Finantelor Publice, va exercita actiuneain regres impotriva judecatorului sau procurorului daca, in urma raportului consultativ al Inspectiei Judiciare, prevazut la alineatul 7 si al propriei evaluari apreciaza ca eroarea judiciara a fost cauzata ca urmare a exercitarii de judecator sau procuror a functiei cu rea credinta sau grava neglijenta. Termenul de exercitare a actiunii in regres este de 6 luni de la data comunicarii raportului Inspectiei Judiciare.

Alesii PSD-ALDE au revenit asupra amendamentului care priveste informatiile clasificate.

"Informatiile care privesc statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara, organizarea si functionarea CSM, cooperarea institutionala intre instante si parchete, pe de o parte, si orice alta autoritate publica, pe de alta parte, precum si actele administrative extrajudiciare emise sau incheiate de catre sau intre autoritatile publice care privesc sau afecteaza desfasurarea procedurilor judiciare, prin derogare de la prevederile art 12. din Legea 544/2001, constituie informatii de interes public, la care accesul liber este garantat!, potrivit unui amendament propus de PSD-ALDE si adoptat de Comisia speciala.

Raportul asupra proiectului de lege va fi supus dezbaterii si votului plenului Senatului.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, cele trei legi ale Justitiei, dupa ce au fost modificate in Comisia speciala, ca urmare a Deciziilor CCR.

Legea 317/2004 privind organizarea si functionarea CSM, adoptata in Comisia speciala

Comisia speciala privind justitia a adoptat, luni, un raport favorabil asupra proiectului privind Legea 317/2004 privind organizarea si functionarea CSM.

Raportul asupra proiectului de lege a fost adoptat cu 11 voturi „pentru” si 5 „impotriva” si urmeaza sa fie supus dezbaterii si votului plenului Senatului.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, cele trei legi ale Justitiei, dupa ce au fost modificate in Comisia speciala, ca urmare a Deciziilor CCR.

Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, adoptata in Comisia speciala

Comisia speciala privind justitia a adoptat, luni, un raport favorabil asupra proiectului care modifica Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, dupa ce alesii au dezbatut amendamentele depuse la Senat.

Raportul favorabil a fost adoptat in cadrul comisiei cu 12 voturi „pentru” si 4 „impotriva”.

Proiectul de modificare a legii 304 ar urma sa fie vota in plenul Senatului, for decizional.

Opozitia a cerut amanarea debzatrerilor, insa, majoritatea PSD-ALDE a respins propunerea.

„Ma intreb ce rost mai are sa discutam aici articole, daca una votam aici si alta apare in plen pentru vot. Pe de alta parte, viteza cu care ne impuneti sa verificam aceste texte, sa le citim si sa le votam (...) nici in aceasta dimineata nu avem pregatite toate tabelele, in conditiile in care noi, grupul USR, am trimis inca de vineri dimineata amendamente”, a spus deputatul USR Ion Stelian.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1233 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004959 (s)