News Flash:

LEGILE JUSTIŢIEI I Iordache: PSD si ALDE vor vota in plen ca statul „se indreapta” impotriva magistratilor care gresesc

4 Decembrie 2017
1199 Vizualizari | 0 Comentarii
judecator

Comisia parlamentara speciala reia, luni, dezbaterile privind modificarea legilor justitiei. Modificarea legilor a creat discutii aprinse in spatiul public, fiind contestate mai multe amendamente care au fost adoptate de comisie.
Iordache: PSD si ALDE vor vota in plen ca statul „se indreapta” impotriva magistratilor care gresesc

Presedintele Comisiei pentru legile justitiei, Florin Iordache, a precizat, luni, ca grupurile PSD si ALDE vor vota in plen ca statul „se indrepta” cu actiune in regres prin MFP impotriva magistratilor care au savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii.
Iordache a facut aceste precizari dupa ce vicepresedintele ALDE, Steluta Cataniciu, a exprimat public nemultumiri fata de forma adoptata in Comisia speciala a capitolului privind raspunderea magistratilor, pe care o considera „inoperanta”.

Intrebat daca a discutat cu reprezentantii ALDE despre nemutumirile avansate public, Iordache a raspuns: „O sa vedeti la plen. Suntem compatibili cu ALDE. La acel aliniat 7 de la raspunderea magistratilor sunt 3 discutii in acest moment: in legea in vigoare se spune ca statul <<se poate indrepta>>, in propunerea noastra statul se <<indreapta>> si in amendamentul UNJR statul <<are dreptul>>. Propunerea PSD pe care o vom sustine este sa ne sustinem amendamentul nostru cu statul <<se indreapta>> si atunci toate aceste discutii care sunt in spatiul public nu-si au rostul. De aceea v-am spus ca suntem compatibili si nu sunt probleme. In plen la alineatul 7 grupul PSD si grupul ALDE vom sustine ca statul <<se indreapta>>”.

In acest moment, alineatul (7) al articolului 96 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor prevede: „Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate indrepta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii”.

Propunerea PSD-ALDE despre care a vorbit Iordache prevede: „Art. 96 - (7) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se indreapta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii”.

ALDE nu sustine prevederile privind raspunderea magistratilor adoptate de comisia parlamentara privind Legile Justitiei, pentru ca le considera ”inoperante”, a declarat, duminica, vicepresedintele partidului, deputatul Steluta Cataniciu, potrivit unui comunicat de presa remis MEDIAFAX.

”In calitatea mea de membru al Comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei, ma dezic total de votul exprimat in sedinta comisiei din data de 27 noiembrie 2017, cu privire la forma in care a fost adoptata reglementarea raspunderii magistratilor: adica inoperanta. Nu am votat nici in cadul respectivei sedinte si nu vom vota nici in plenul Camerei Deputatilor, in situatia in care raspunderea magistratilor ramane reglementata in forma in care a trecut de comisie”, a spus Cataniciu.

Potrivit acesteia, ALDE a fost partidul care s-a pozitionat de la inceput pentru modificarea celor trei legi ale justitiei, considerand ca aceasta deriva din importanta apararii drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor din Romania, care in ultimii ani au fost incalcate de un sistem ce a comis nenumarate abuzuri.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1295 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006096 (s)