News Flash:

O nouă lege adoptată

Legea porcului a fost adoptată, miercuri, 19 aprilie, în Camera Deputaților

24 Aprilie 2023
362 Vizualizari | 0 Comentarii

 Miercuri, Camera Deputaților a adoptat Legea porcului cu 190 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” și 49 de abțineri, conform AGERPRES.

Această lege stabilește un cadru legal pentru prevenirea și controlul pestei porcine africane, cu scopul de a reduce efectele negative asupra sănătății animalelor și consecințele economice, sociale, culturale și de mediu prin aplicarea unor măsuri de control.

UDMR a inițiat acest proiect în primăvara anului 2021, cu responsabilități și cerințe de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație de porcine din țară, de tip gospodăresc sau comercială, strategii de management și de vânătoare a porcilor mistreți, creșterea capacității de neutralizare a subproduselor de origine animală, campanii de informare, cerințe privind mișcarea porcinelor pe teritoriul țării, realizarea controalelor oficiale veterinare și a altor activități de control oficial interinstituțional de către autoritățile competente, în vederea urmăririi implementării măsurilor stabilite.

Potrivit noii legi, se elimină prevederea conform căreia creșterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploatațiilor noncomerciale de subzistență, înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA, care cresc maximum cinci porci, cu respectarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, precum și cu respectarea normelor de biosecuritate și bunăstare.

De asemenea, se elimină prevederea din legislația actuală potrivit căreia porcinele sunt crescute numai pentru îngrășare, fiind interzisă reproducția în aceste exploatații, precum și cea potrivit căreia porcii, carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează și sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.

 Această lege se aplică asupra porcinelor deținute, inclusiv porcilor mistreți din crescătoriile și complexurile de vânătoare, porcinelor sălbatice, materialului germinativ, produselor de origine animală și subproduselor de origine animală, cu excepția normelor stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind stabilirea unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și abrogarea Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală), cu modificările ulterioare, precum și a prevederilor legislației subsecvente din domeniu. În plus, această lege se aplică și asupra instalațiilor, mijloacelor de transport, echipamentelor și a tuturor materialelor și căilor de infectare implicate sau potențial implicate în răspândirea pestei porcine africane.

Potrivit proiectului, "decizia de ucidere" reprezintă documentul emis de centrul local de combatere a bolilor - CLCB - sau de autoritatea competentă abilitată de CLCB prin care se hotărăște uciderea porcilor din una sau mai multe exploatații. În plus, Legea porcului stabilește că „sistemul semideschis de creştere a porcinelor reprezintă creşterea animalelor din rase autohtone în regim de libertate restrânsă, cu respectarea regulilor de creştere, a cerinţelor de biosecuritate specifice, precum şi cu obligativitatea ca animalele să fie închise într-un anumit spaţiu împrejmuit cu gard şi dublat cu gard electric în interiorul suprafeţei împrejmuite”.

Conform Legii porcului, transportatorul este persoana fizică sau juridică care efectuează transportul animalelor, fie în nume propriu, fie în numele unei terțe părți.

”Pe teritoriul României mişcarea porcinelor domestice se realizează în conformitate cu prevederile prevăzute însoţite de următoarele documente: în cazul mişcării porcinelor către o altă exploataţie – formular de mişcare, certificat sanitar-veterinar; în cazul mişcării porcinelor către abator – formular de mişcare, certificat sanitar veterinar, document de lanţ alimentar. Costurile aferente certificării de sănătate la mişcarea din exploataţia comercială de origine sunt suportate de proprietar”, se mai precizează în Legea porcului adoptată miercuri, care sancţionează drastic transportul şi comerţul neautorizat sau fără documente al porcilor vii – vectorul principal de propagare a pestei porcine africane.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1202 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005239 (s)