News Flash:

Laura Codruta Kovesi a prezentat BILANTUL DNA

25 Februarie 2016
1154 Vizualizari | 0 Comentarii
Codruta Kovesi
Au luat cuvantul, pe rand, presedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos si Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). Seful statului a precizat ca imunitatea parlamentara nu trebuie sa devina o piedica pentru Justitie, iar persoanele care s-au imbogatit in mod ilegal nu trebuie sa se bucure de foloasele necuvenite. Seful Executivului a vorbit despre capturarea statului roman de clientelism si coruptie si a anuntat ca, in iunie, va deveni operationala Agentia pentru administrarea bunurilor disponibilizate. 

UPDATE 11:52 - Laura Codruta Kovesi a prezentat bilantul DNA pe 2015, care depaseste, ca realizari si cifre, toate celelate recorduri stabilite de Directia Anticoruptie. Iata principalele elemente punctate de Laura Codruta Kovesi, procuror sef DNA: 

Anul trecut, am prezentat cele mai mari cifre de la infiintarea institutiei. Anul acesta, rezultatele sunt mult mai mari.

Au fost trimisi in judecata peste 1.250 de inculpati pentru fapte de coruptie la nivel inalt si mediu. Au fost trimisi in judecata de cinci ori mai multi ministri si parlamentari decat acum doi ani. Un premier, cinci ministri, 16 deputati si cinci senatori. Este cel mai mare numar de demnitari investigati de DNA intr-un an. Am instituit masuri asiguratorii de aproximativ jumatate de miliard de euro. Sunt cele mai impresionante cifre de la infiintarea DNA.

Este bine ca avem in fiecare an tot mai multi inculpati pentru coruptie? Este bine ca in fiecare an avem tot mai multi condamnati pentru coruptie? Raspunsul trebuie sa il dea societatea. Dosarele aflate in lucru la DNA ne arata ca nu am prins toti coruptii. Rezultatele noastre demonstreaza ca exista vulnerabilitati majore, care pun in pericol buna functionare a societatii.

Exista sectoare in domeniul achizitiilor publice, in care coruptia este generalizata. De multe ori, atribuirea contractelor sau platile aferente contractelor sunt conditionate de primirea unor sume de bani mascate prin intelegeri frauduloase sau contracte fictive.

In multe cazuri, sumele care se dau mita functionarilor sunt obtinute prin evaziune fiscala, delapidare sau alte infractiuni. Astfel, banii care ar fi trebuit sa ajunga la salarii sau pentru investitii intra in buzunarele functionarilor corupti.

In dosarele trimise in judecata, banii dati mita au fost de 431 milioane euro. O suma comparabila cu bugetul prevazut pentru cofinantarea programului de autostrazi pentru 2016, 2017 si 2018.

Aproape 500 de persoane cu functii de conducere au fost trimise in judecata. O crestere cu 30% fata de anul anterior.

Finalizam tot mai multe dosare, sunt tot mai multe condamnari. A dus acest efort la institutii mai curate?

S-a triplat numarul trimitelor in judecata fata de cei care administreaza fonduri din bugetul public. Peste 100 de primari si presedinti de Consilii Judetene au fost trimisi in judecata. O treime din presedintii CJ din Romania sunt trimisi in judecata. Este o coincidenta?

Activitatea DNA trebuie sa continue sa fie definita prin profesionalism, eficienta, responsabiltate, transparenta.

Recuperarea produselor infractiunilor a fost o componenta importanta in 2015. Compartimentul de investigatii financiare al DNA a fost operationalizat, ceea ce a determinat cresterea gradului de recuperare a produselor infractiunilor.

DNA a trimis peste 110 cereri de comisii rogatorii internaionale catre autoritatile judiciare straine pentru administrare de probe sau identificare de bunuri. Este cel mai mare numar de comisii rogatorii de la infiintarea DNA.

In dosarele DNA in care s-au pronuntat hotarari definitive in 2015, statul roman are de recuperat aproape 200 de milioane de euro. Aceasta suma ar trebui sa intre in bugetul statului, daca ea va fi executata de organele fiscale.

Toate acestea rezultate nu ar fi fost posibile fara profesionalismul personalului DNA.

Dragi colegi, va multumesc pentru efortul consecvent si profesionist din acest an. Prin munca pe care o faceti, sunteti cel mai important capital al institutiei noastre. Am fost atacati in mod constant, s-a incercat modificarea posibilitatilor de investigare. Munca noastra i-a deranjat pe cei care credeau ca functia este o garantie a intangibilitatii. In aceasta lupta am avut alaturi de noi cel mai important aliat, cetatenii Romaniei. Sunt mii si mii de oameni alaturi de noi, car vor o societate cladita pe respect.

STIRE INITIALA - Astazi, la Cercul Militar Bucuresti, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si-a prezentat bilantul pe anul 2015. Printre invitati se numara presedinteleKlaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos. A luat cuvantul sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, care a vorbit despre cei patru ministri trimisi în judecata, alte 20 de persoane, care sunt si parlamentari, dar si 24 de persoane din randul autoritatilor locale.

Potrivit Laurei Codruta Kovesi, in Romania s-a dat mita in valoare de 431 milioane de euro, iar acest lucru a fost posibil intrucat mai toti inculpatii au beneficiat de sprijin din partea autoritatilor. Potrivit sefei DNA, anul 2015 a fost unul greu, intrucat s-a incercat modificarea procedurilor de efectuare a investigatiilor, in vederea ingreunarii activitatii DNA, tendinta manifestata si in acest an.

dna bilantul 2015 klaus iohannis dacian ciolos
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1196 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005076 (s)